Vejr

Kaktussen er i fare - forskere overraskede over alvorlige konsekvenser

Et lavt vandforbrug og stikkende pigge er ingen garanti for overlevelse.

Hvis der er en plante, man skulle tro, ville trives fint i forbindelse med klimaforandringerne, ville kaktus nok være et kvalificeret bud.

Men nej. Selv den hårdføre ekspert i passivt selvforsvar er i fare. Det skriver The New York Times.

Mere end halvdelen af alle kaktusarter er, ifølge en amerikansk undersøgelse, truet af stigende temperaturer og tørke.

Forskningsprojektet har undersøgt kaktusser under tre fremskrivninger af klimaet. Til forskernes store overraskelse havde alle tre fremskrivninger alvorlige konsekvenser.

Problemerne sætter med andre ord ind allerede ved en mindre global opvarmning.

- Selv hvis planeten kun bliver moderat varmere, vil mange arter kaktus få indskrænket de områder, hvor klimaet passer til dem, lyder det fra ph.d.-studerende Michiel Pillet fra University of Arizona.

Specialiseret til hårdt klima

Selvom kaktus er utroligt hårdføre planter, er de også meget afhængige af balancen i det lokale økosystem. Sker der først en forskydning der, kan det hurtigt gå galt.

Generelt gælder for kaktusserne, at de er meget specialiserede til de særlige forhold, de lever under.

Det er typisk omgivelser, der stiller krav til deres robusthed, men specialiseringen gør dem også meget følsomme over for forandringer.

Junglen rummer også kaktus

Kaktusser er i øvrigt ikke bare ørkenplanter. En stor del af verdens arter findes også i lande med et mere frodigt klima, som blandt andet Brasilien.

I Brasilien vokser en stor del af kaktusserne i symbiose med landets træer, og den balance bliver særligt udfordret af klimaforandringerne.

- Enten tilpasser arter sig, eller også uddør de. Da tilpasning er en langsom proces, mens de nuværende klimaforandringer sker hurtigt, er det meget sandsynligt, at mange arter vil gå tabt, siger den brasilianske forsker Arnobio de Mendonca til The New York Times.

Høstes ulovligt og naturbrande

Oven i klimaforandringerne trues kaktusserne også af menneskelig aktivitet med ødelæggelser af levesteder og ulovlig høst.

I den amerikanske stat Arizona har en invasiv afrikansk græsart spredt sig drastisk, hvilket har ført til flere naturbrande, der har kostet tusindvis af den kendte ”cowboykaktus” Saguaro livet i de seneste år.

Den høje mangearmede Saguaro er så paradoksalt nok en af de kaktusser, der i øvrigt er bedst rustet til at modstå et varmere klima.