Særlig slags pollen bliver overvåget tæt i Danmark - kan give voldsomme symptomer

Den danske pollenovervågning kører for fuldt sving, og særligt en hidsig slags pollen holder de øje med.

Så er det frem med snotkluden. Der nyses, øjnene løber i vand, og næsen klør. Det er pollensæson i Danmark, og op mod en million danskere er ramt af enten pollen- eller svampesporeallergi.

Målingerne blev officielt skudt i gang allerede 31. januar, og frem til november måles de forskellige pollen i luften hos Astma og Allergi Danmark i København og i Viborg.

Hver dag klokken 13 bliver dagens pollenfælde tømt og det lille glas, hvorpå dagens pollenfangst har sat sig fast, bliver taget med til laboratoriet, hvor de forskellige pollen bliver identificeret og talt op.

Processen gennemføres manuelt – dag efter dag.

- Disse pollen er faktisk ret smukke og meget forskellige, siger Mathilde Kloster, leder for indsamlerne for Astma og Allergi Danmark, mens hun ser ned på dagens pollenfangst i mikroskopet.

Hidsig pollen på vej mod Danmark

En pollen, som Mathilde Kloster og hendes kollegaer holder ekstra godt øje med, er bynkeambrosie, som er på vej mod Danmark som en invasiv art.

Det anslås, at bynkeambrosie vil kunne forårsage over 100.000 nye allergitilfælde i Danmark og forlænge pollensæsonen yderligere.

Bynkeambrosie kommer oprindeligt fra Nordamerika og er via Sydeuropa nu på vej mod nord. Den invasive art føres mod Danmark med blandt andet trækfugle, som bringer fuglefrø med sig.

- Bynkeambrosie har ikke helt gjort sit indtog i Danmark endnu, men vi har set enkelte pollen dukke op i mikroskopet, siger Mathilde Kloster.

Mathilde Kloster forklarer, at man kan få nogle meget voldsomme symptomer, hvis man er bynkeallergiker og dermed allergisk for bynkeambrosie.

Symptomerne kan være åndenød, astmaanfald samt hævede øjne og ekstrem kløe, både i næse og øjne og på kroppen.

Meget, meget fint støv

Man har målt pollen i Danmark siden 1977. På latin betyder pollen fint støv. Og det passer perfekt, for det er helt fint mikroskopisk blomsterstøv, der stammer fra planten, som findes i luften.

Størrelsen på pollenkorn kan variere fra få mikrometer til over 200 mikrometer. Til sammenligning er et hårstrå cirka dobbelt så tykt som det største pollen og fire-fem gange tykkere end det mindste.

Pollen er så at sige plantens sædceller, og det er den pollen, som flyver rundt i luften overalt omkring os.

Klimaforandringer og stigende temperaturer har sat sine spor i pollenmålingerne.

- Vi ser tydeligt, at pollensæsonen starter tidligere nu, og den slutter også senere, siger Mathilde Kloster.

Tidligere sluttede målingssæsonen normalt hen mod oktober, hvor det ikke længere var nødvendigt at måle, men nu strækker den sig helt frem til november.

På samme måde starter sæsonen også næsten en måned tidligere.

Kom lettere gennem anfald

Hvis man er ramt af allergi, har Mathilde Kloster nogle gode råd, som kan lette perioden:

  • Hvis du skal ud at løbe eller cykle en tur, så tag solbriller på. De er med til at skærme for, at pollen kommer i dine øjne.
  • Når du lufter ud, så gør det tidligt om morgenen eller sent om aftenen. Så undgår du den høje koncentration af pollen midt på dagen.
  • Undgå at tørre dit tøj udenfor, så det ikke opsamler pollen.
  • Tag et bad inden du går i seng, så du får vasket pollen ud af dit hår.
  • Og sidst, men ikke mindst – husk at tage din allergimedicin.

Hvis du er i tvivl, om du har allergi, bør du gå til lægen. Her kan du få en allergitest. Du kan også søge råd og vejledning hos Astma og Allergi Danmark.