Vejr

Nattefrosten har været genstridig, men må nu give fortabt

Det er slut med frost i græsset hver morgen.

Nattefrosten har været usædvanlig genstridig i år. Selvom vi er midt i april og længe har haft relativt varmt vejr om dagen, er vi alligevel stået op til morgen efter morgen med frost.

Nu ser det imidlertid ud til at være slut.

Natten til tirsdag får vi ned til minus en grad, men så er der også plusgrader døgnet rundt, så langt frem det meteorologiske øje rækker.

At det er slut med den udbredte nattefrost, er ikke ensbetydende med, at der ikke kan komme enkelte nætter med en smule frost, men det vil efter al sandsynlighed blive en meget let frost, der rammer helt lokalt.

Og det er helt normalt med let frost i maj. Der har nemlig kun været to maj-måneder helt uden frost, siden de systematiske målinger begyndte i 1874.

Den sene forårsfrost vil dog normalt kun ramme helt inde i landet - og kun nogle enkelte steder.

Er der bare en målestation i Danmark, der går i minus, tæller det som et frostdøgn.

Nattefrost er i øvrigt et begreb, der skal tages med et vist forbehold. De laveste temperaturer kommer nemlig først om morgenen.

Temperaturen falder natten igennem og frem til solopgang, og dermed måles de laveste temperaturer normalt først om morgenen, lige inden solen står op.

Dermed er der i virkeligheden tale om morgenfrost.

Lunere nætter

Prisen for de varmere nætter er flere skyer og mere vind.

Vi vil få en varmere luftmasse op over landet fra syd, og så vil skyerne holde lidt på varmen om natten, så vi i den kommende tid får en mere stabil temperatur hen over døgnet.

Hvor vi hidtil for eksempel har haft et spænd fra omkring frysepunktet og så op til omkring 15 grader, så ser vi nu frem til et spænd fra omkring fem til omkring 15 grader i stedet.

Tørvejr fortsætter

Generelt bliver det også en smule varmere. Den udbredte temperatur bliver omkring op til 15-17 grader i den kommende uges tid, og det vil fortsat holde tørt.

Tørvejret betyder, at den meget våde start på måneden bliver udlignet, så april nu ligger lige under den normale nedbør, selvom første uge bød på masser af både sne og regn.

Vind og skyer

På trods af den øgede vind er temperaturen nu så høj, at det ikke vil få det til at føles køligt at være ude. Vindens kølende effekt forstærkes, jo koldere det er.

Så alt i alt ser vi frem til en uge med et mere lunt vejr uden nattefrost, men også med flere skyer og mere vind.