Vejr

Nu skal du være opmærksom på solens stråler

For første gang i år når UV-indekset over 3,0. Solen har derfor nu så kraftige stråler, at man skal huske solbeskyttelse.

Forårsvejret har været sat på pause af byger og blæst, men nu går vi en påske i møde, hvor vejret efterhånden indbyder til udendørs sysler.

Samtidig er forårssolen nu kommet så højt op på himlen midt på dagen, at man skal til at tænke på solbeskyttelse.

UV-indeks

UV-indekset er et tal, der beskriver intensiteten af den skadelige ultraviolette stråling.

Under 3: Lav
3 til 6: Moderat
6 til 8: Høj
8 til 10: Meget høj
Over 10: Ekstrem

I middagssolen kan UV-indekset ved Ækvator højst blive ca. 15, mens det i Danmark topper på ca. 7 i sommermånederne.

For første gang i år kan UV-indekset ved middagstid mandag nå en værdi på mellem 3,0 til 3,2. Det er akkurat den grænseværdi, hvorfra man anbefaler at benytte forskellige former for solbeskyttelse.

Siden vintersolhverv i december er solen dag for dag kommet højere på himlen, og nu har strålerne så meget energi, at de kan give os en solbrun kulør – men også solskoldninger.

Den gennemsnitlige dansker kan risikere at blive solskoldet, hvis bar hud udsættes for sollys i mere end en time, når UV-indekset er tre.

Solhøjde og ozonlag

Der er flere faktorer, der spiller ind, når man skal vurdere, hvor meget UV-stråling der slipper ned til overfladen. For det første spiller solhøjden ind. Jo højere solen står på himlen, desto mere direkte passerer strålerne gennem atmosfæren, og dermed er der mere energi, der når overfladen.

Heldigvis bliver en stor del af de farlige ultraviolette stråler absorberet af ozonlaget, der befinder sig omtrent 24 kilometer over jordoverfladen som en tynd hinde. Jo tykkere ozonlaget er, desto mere ultraviolet stråling bliver der absorberet.

I forårsmånederne og den tidlige sommer er ozonlaget faktisk relativt tykt, men et højtryksområde opbygges nær Danmark i den kommende tid, og det medfører, at mængden af ozon over Danmark reduceres en smule.

Derfor slipper der mere UV-stråling ned til overfladen, hvilket – ud over at give os en solbrun kulør – også kan give solskoldninger, der på sigt kan udgøre en helbredsrisiko.

Derudover er mange af os danskere blege efter vinteren, og derfor er vores hud ekstra følsom for solstrålerne – i modsætning til i sommerens løb, hvor huden har fået mere tilvænning.

Resten af ugen kan UV-indekset fortsat nå op mellem 3,0 og 3,4, og i gennemsnit vil det blot stige indtil sommersolhverv 21. juni, hvor det kan nå de højeste værdier på cirka syv.