Vejr

Næsten minus ni grader - vi oplever den koldeste morgen for årstiden i 19 år

Ikke siden 2003 har det været så koldt så sent på foråret.

Indtil for få dage siden havde vi dagtemperaturer over 15 grader - og nu har det seneste døgn budt på næsten 20 centimeter sne og temperaturer, der nærmer sig ni graders frost.

Torsdag morgen står vi i næsten hele landet op til frostvejr, og især i den nordlige del af Jylland har frostgraderne for alvor ført sig frem.

Koldest har det været i Tylstrup nord for Aalborg, hvor temperaturen nåede ned på minus 8,7 grader torsdag morgen.

Det er ikke blot den laveste temperatur, der er målt i Danmark siden slutningen af december, men også den laveste temperatur, der er målt i Danmark så sent på foråret (31. marts og frem) siden 2003.

Selvom det var koldest i Vendsyssel, nåede temperaturen også langt ned i Himmerland. I Aars faldt temperaturen til minus 7,8 grader, og i Karup i Midtjylland nåede temperaturen sit lavpunkt ved minus 8,0 grader.

Kun ved kystnære egne har temperaturen holdt sig over frysepunktet natten igennem.

Kunne være blevet endnu koldere

De laveste temperaturer blev observeret steder, hvor det var klart i vejret.

Til gengæld lå der ikke sne i Nordjylland, hvilket kunne have gjort natten flere grader koldere. Sne isolerer nemlig effektivt for jordvarmen, og tocifrede minusgrader ville absolut have været en mulighed, hvis der var snedække.

Omvendt var der snedække i den sydlige del af Danmark, men her var der samtidigt skyer, der hindrede varmen i at slippe ud i verdensrummet.

Pæn - men kold - torsdag venter

Efter den iskolde morgen stiger temperaturerne hurtigt, men luftmassen over Danmark er kold. Derfor vil vi torsdag opleve dagtemperaturer mellem tre og syv grader, og især i den sydlige del af landet vil det være ret blæsende fra øst, der får det til at føles endnu koldere.

I store dele af landet kan vi se frem til masser af solskin, men i Østersøegnene og i Sydjylland vil der i perioder være flere skyer.