Vejr

Snart springer bøgen ud - vær med til at kortlægge udspringet

De første bøgetræer gør sig snart klar til at springe ud.

Endnu et forårstegn melder snart sin ankomst - bøgens udspring.

I næsten 20 år har TV 2 VEJRET med hjælp fra vores seere og brugere kortlagt bøgens udspring i Danmark.

Normalt springer den første bøg ud fra sidst i marts og frem til midt i april. Sidste år skete det 11. april - endda på en dag med snevejr.

I år skal vi formentlig igen hen i april, før de første bøge springer ud. Den næste tid bliver vejret nemlig markant koldere, hvilket forsinker bøgens udspring.

Varme i marts er afgørende

Temperaturen i marts er en afgørende faktor for, hvornår bøgen springer ud.

Her anvendes den såkaldte varmesum, som man finder ved at lægge døgnmiddeltemperaturen sammen for alle dage med plusgrader fra 1. marts og frem.

Erfaringer viser, at når varmesummen overstiger 120, så gør de tidligste bøge sig klar. Når vi herefter kommer ind i en varmeperiode, vil de første bøgetræer springe ud.

Mandag eftermiddag ligger varmesummen for hele landet på 109. Dermed nærmer vi os den magiske grænse.

Lokalt er varmesummen allerede kravlet over 120. Meget tyder dog på, at det er gennemsnittet for hele landet, der er det endelige pejlemærke for de første udspring.

Da vi går en periode med koldere forårsvejr i møde, skal vi formentlig vente til næste varmeperiode, da varmesummen den kommende tid kun langsomt vil stige.

Vær med til at kortlægge bøgens udspring

På TV 2 VEJRET følger vi igen i år bøgens udspring over hele Danmark, og i den forbindelse kan du hjælpe os med at kortlægge dens udspring i 2022.

Det kan du gøre ved at sende et billede via vores billedupload - eller via vores app TV 2 VEJR, når du ser den første udsprungne bøg. Husk at skrive, hvor bøgen er sprunget ud.

Et bøgetræ er sprunget ud, når de første grønne blade er så store, at de kan dække en tokrone.