Vejr

Antarktis er 40 grader varmere end normalt

Hedebølge på begge jordens poler vækker bekymring blandt forskere.

Der er stadig koldt på jordens to poler, men samtidig er der meget varmere end normalt. Faktisk så varmt, at det kan beskrives som en hedebølge.

Det skriver The Guardian.

På Antarktis er der målt temperaturer 40 grader over det normale for årstiden. På Nordpolen er der visse steder 30 grader varmere, end der normalt ville være nu.

Målingerne er opsigtsvækkende, da de helt bogstaveligt foregår på hver sin side af Jorden og alligevel peger samme sted hen. De er nemlig et kraftig signal om klimaforandringerne.

På Sydpolen er vinteren ved at sætte ind, mens Nordpolen er på vej ind i sommerhalvåret.

Ifølge nyhedsbureauet AP har en af målestationerne på Antarktis slået den tidligere rekord med 15 grader, mens en af kyststationerne, der normalt burde have frostvejr lige nu, har haft syv graders varme.

Har kæmpet for klimaet i tre årtier

Over for The Guardian kalder klimaforskere fænomenet historisk og dramatisk.

Tidligere chefforsker ved NASA James Hansen har advaret om klimaforandringerne i mere end 30 år.

Han siger til The Guardian, at han frygter, at udbredelsen af Nordpolens is vil ramme et nyt lavpunkt denne sommer.

James Hansen begrunder sine bange anelser med, at isens tykkelse længe har været aftagende, og at havisen dermed er moden til et større sammenbrud.

En af mange hændelser

Michael Mann, der er direktør for Earth System Science Centre på Pennsylvania State University, sætter varmen på polerne i forbindelse med andre ekstreme klimahændelser.

- Klimamodellerne har generelt gjort det godt med at forudse den overordnede opvarmning, men vi ser også, at ekstreme hændelser går ud over modellernes forudsigelser, fortæller han til The Guardian.

Forskerne frygter, at de høje temperaturer kan sætte skub i nogle pludselige og irreversible forandringer.

Havis beskytter mod opvarmning

Særligt ved Nordpolen vil afsmeltningen af den hvide is blotlægge mørkt hav, der absorberer mere varme end isen, der reflekterer meget af varmen væk.

Dermed bliver afsmeltningen selvforstærkende.

Gennemsnitstemperaturen på Antarktis er normalt minus 76 grader, mens den om sommeren er minus 27 grader.