Sjældent kraftigt nordlys over Danmark

Den kommende nat er der igen chance for at se nordlys.

Et af naturens mest fascinerende himmelfænomener udspandt sig over Danmark natten til mandag.

I timerne efter midnat kunne mange danskere nyde synet af nordlys, som blev dannet i forbindelse med en moderat solstorm.

Nordlyset, der går under det latinske navn aurora, havde en sjældent kraftig karakter, da det kunne ses i hele landet. Nogle steder var det dog kraftigere end andre.

Blandt andet i Løkken, hvor nordlysentusiast Lene Maria Søndermølle Steffensen oplevede det. Til TV 2 VEJRET fortæller hun, at det er det mest fantastiske nordlys, hun har oplevet i de syv år, hun har forsøgt at fange fænomenet.

Også i Nordtyskland er der meldinger om, at nattens nordlys har været det kraftigste i syv år. Dermed har nattens farvespil formentlig været det kraftigste herhjemme siden 2015.

I aften er der endnu en gang stor sandsynlighed for, at der kan opstå nordlys over Danmark. Dog kan skyer ødelægge fornøjelsen for flere.

Størst chance for at se det dansende lys er der nok i Nordjylland.

Nordlys over hele Danmark

Fra Løkken i nord til Als i syd har det været muligt at se nordlys.

Et af de steder, hvor nordlyset var særligt synligt, var på Djursland, hvor Valther Jørgensen til TV 2 VEJRET skriver, at nordlyset var synligt i en times tid efter midnat.

På Falster gik nordlyset nærmest amok. Her er det Jakob Arthur Andersen, der fangede nordlyset på sit kamera ved Vålse Vig.

Også i det sydfynske, ved den lille by Gudbjerg, blafrede gardinerne på smukkeste vis.

Normalt anbefales det, at man søger mod steder, hvor der ingen lysforurening er, for at opleve det smukke nordlys. Men nattens nordlys var så kraftigt, at man selv ved Lyngby Sø, der ellers ligger tæt på København, kunne opleve nordlyset danse på himlen.

Også ved Aarhus er der beretninger om det lysende fænomen.

Mindre synligt var nordlyset på Sydals. Men lyset kunne alligevel ses ude i horisonten.

Derfor blev det så kraftigt

Det var en såkaldt G2-solstorm, der ramte Jordens magnetfelt natten til mandag.

En solstorm går også under det videnskabelige navn geomagnetisk storm. Når sådan en finder sted, bliver der sendt store mængder ladede partikler fra Solen ned mod Jorden.

Når de elektrisk ladede partikler går i forbindelse med ioniserede atomer, udsender det fluorescerende lys, som kan ses på himlen.

Farverne afhænger af, hvilke stoffer der påvirkes, men den grønne farve er den mest normale.

Årsagen til, at nordlyset blev så kraftigt, som det blev, er formentlig, at vi befinder os omkring forårsjævndøgn.

Under jævndøgn er der generelt en højere geomagnetisk aktivitet, hvilket medfører større chance for nordlys.

Samtidig spiller Jordens hældning i forhold til Solen også en vigtig rolle. Ved jævndøgn vender en større del af den nordlige halvkugle nemlig mod Solen og er dermed mere eksponeret for indgående solpartikler.

Denne kombination kan være baggrunden for, at nattens nordlys blev så kraftigt.