Vejr

100 kilometer afgør, hvor hårdt Nora slår

Der er et kraftigt uvejr på vej, men måske ender det i Nordtyskland.

I det sydlige Danmark kan man godt begynde at binde havetrampolinen fast, inden vi fredag aften rammes af stormen Nora. Mod nord kan man dog fint kan blive siddende i lænestolen.

Uvejret, der kommer i form af et stort lavtryk, trækker nemlig sin bane sydligt i forhold Danmark, og to ting gælder i forbindelse med Nora.

For det første bliver det mere blæsende, jo længere sydpå du kommer. For det andet skal der ikke nogen stor afvigelse til i lavtrykkets bane, før Nora nøjes med at rive tagsten af syd for grænsen.

Lavtrykkets bane kan nå at ændre sig med 100 til 150 kilometer mod nord eller syd. Det betyder, at vi i princippet kan gå helt fri, men også at nogle danskere kan få flere problemer.

TV 2 VEJRETs varsel for områder med risiko for vindstød af stormstyrke og vindstød af orkanstyrke ligger hen over midten af Jylland, hele Fyn og det meste af Sjælland.

Varslet er stykket sammen af flere vejrmodeller, hvor nogle forventer en mere sydlig bane og nogle en mere nordlig. Derudover er varslet tilsat en lille sikkerhedsmargen.

Det markerede område er ikke ensbetydende med, at det ikke kommer til at blæse uden for varslet. Men som udgangspunkt behøver man ikke at være nervøs for haveskuret, hvis man bor nord for varslingsområdet.

Kraftigste i fem år

Varslet gælder vindstød af orkanstyrke, og hvis Nora følger den forventede bane, kan den dermed komme op på siden af januarstormen Malik, der blev den kraftigste i fem år.

Men hvis Nora rykker en smule mod syd, bliver det kun tyskerne, der bliver ramt for alvor.

Nora bliver det andet store lavtryk, der rammer os på bare en uge. Natten til torsdag ramte Dudley, der ikke fik et dansk navn, selvom den havde middelvind af storm- og vindstød af orkanstyrke.

Har mange navne

Hvis nogen skulle undre sig over, at vi først har talt om stormen Eunice og dernæst stormen Nora, skal det lige understreges, at der er tale om samme lavtryk.

Eunice er bare det engelske navn, som vi har brugt, indtil det officielle danske navn Nora blev meldt ud.

For at gøre forvirringen total kalder tyskerne lavtrykket for Zeynep.