Vejr

Kan hæve huset 70 cm for at beskytte mod oversvømmelse

Når vandet stiger, kan Torben Christiansen løfte sit havehus op i sikkerhed.

Det er dejligt at bo ud til vandet, men nogle gange kommer havudsigten simpelthen for tæt på.

Det oplevede Torben Christiansen og hans hustru i 2019, da vandet pludselig stod ti centimeter over gulvet i deres havehus, der ligger idyllisk ud til Faaborg Fjord.

- Så gik jeg og grublede nogle uger. Hvad søren gør vi nu ved det? Det vil vi nødig have igen, siger han til TV 2 Vejret.

Ægteparret havde overtaget hus og havehus året forinden, og naboen kunne fortælle, at der var tale om et tilbagevendende fænomen.

Naboen havde haft vand i sit havehus i hvert fald fem-seks gange over de seneste 20 år.

Havehuset bruger ægteparret til at spise og hygge sig i, og det har en herlighedsværdi, som de ikke var villige til at give afkald på. Og Torben Christiansen er en handlingens mand.

Gennem sit arbejdsliv havde han tidligere arbejdet med hydraulik, så han kunne godt se en redning for det oversvømmelsestruede havehus.

Det skulle laves om fra havehus til hævehus.

Ved hjælp af fire såkaldte kaffemøller kunne han hæve huset en halv meter i vejret og understøtte det med fliser. Så blev underlaget gjort klar, og der blev lagt beton i alle fire hjørner.

Dernæst monterede ægteparret en chassisramme på huset og en hydraulikcylinder i hvert hjørne.

- Så fik vi et hus, der kan hæves 70 centimeter på 40 sekunder, forklarer han.

Løsningen kunne lade sig gøre, forbi huset er konstrueret som en bjælkehytte oven på fundamentet. Dermed kunne det også løftes fri.

Hvis ikke huset var blevet beskyttet med vandet, er Torben Christiansen sikker på, at det ville gå til med årene. Nu kan ægteparret bruge det tørskoet mange år endnu.

Havehuset ligger for enden af en skrånende have. Ægteparrets helårshus ligger i toppen af haven, hvor vandet ikke kan komme op.