Vejr

Østrigske laviner sprænges væk

Kraftigt snefald har gennem den seneste tid skabt lavinefare i Alperne.

For et skisportssted findes der næppe nogen mere skræmmende tanke end tanken om en lavine, der pludselig rydder en hel piste fuld af værgeløse skiturister. Og det er en reel risiko.

Heldigvis er det noget, man kan gardere sig imod, og det sker netop nu i den østrigske del af Alperne.

Gennem den seneste tid er der faldet store mængder sne, hvilket har givet høj lavinefare.

For at kunne åbne pisterne og undgå ulykker har man flere steder været ude at sprænge laviner væk.

Myndighederne holder hele tiden øje med ophobninger af sne, og når det begynder at blive farligt, lukkes pisterne, hvorefter en helikopter flyves op for at smide sprængladninger på strategiske steder.

Braget fra eksplosionen udløser lavinen, så sneen glider ned ad bjerget og lægger sig et sted, hvor den ikke længere er farlig.

På videoen over artiklen ses en sprængning fra Hochfügen i Zillertal. Den er sendt til TV 2 Vejret af Henrik Kobbero-Hansen, der er uddannet bjergredder og arbejder for Bergrettung Tirol.

Han følger sprængningerne nøje. Bergrettung Tirol er ikke en del af sprængningsholdet, men de er dem, der rykker ud, hvis der sker lavineulykker.

Henrik Kobbero-Hansen fortæller, at videoen naturligvis er optaget under helt sikre forhold.

- Man spærrer skiområdet før og under sprængningen. Laviner finder den hurtigste vej ned og forholder sig til topografien. Man ved på den måde lige nøjagtig, hvilken retning den vælger, skriver han til TV 2 Vejret.

Den megen sne har især lagt sig på den nordlige del af Alperne i Østrig og Sydtyskland. Flere steder er der på kort tid faldet en halv meter nysne oven på det i forvejen rigelige snedække.