Vejr

Spektakulært hul i skyerne over Danmark

Faldstribehullet nord for København er med stor sandsynlighed opstået, da et fly er fløjet igennem skylaget.

Tirsdag bliver nok mest husket for masser af regn, slud og blæst, men dagen startede faktisk med lidt morgensol mod øst, inden skyerne indtog himlen.

At det trækker op med skyer, er ikke i sig selv usædvanligt, men flere danskere har sikkert alligevel måttet spærre øjnene op, da mindst ét mærkværdigt hul i skydækket dukkede op nær Vedbæk nord for København.

Skyerne var såkaldte altocumulus-skyer, som befandt sig i omtrent tre-fire kilometers højde og bestod af helt små og underafkølede vanddråber.

Men pludselig opstod der et næsten ovalt hul i skydækket, der tillod den blå himmel at komme til syne igen. Inde i hullet blev der dannet en lille cirrussky af iskrystaller.

Skyldes fly

Fænomenet, der sommetider omtales som et faldstribehul på dansk, eller som et fallstreak hole eller hole punch cloud på engelsk, optræder af og til, hvis de rette meteorologiske betingelser er til stede.

Faldstribehullet er med stor sandsynlighed opstået, da et fly er fløjet igennem skylaget. De små underafkølede vanddråber befinder sig nemlig i en meget ustabil tilstand, hvor de let fryser til is.

Når et fly krydser et sådant skylag, vil små partikler og iskrystaller fra udstødningen medføre, at de små vanddråber i skylaget øjeblikkeligt fryser til is på de nye iskrystaller.

Processen breder sig i en cirkel væk fra det punkt, hvor flyet fløj gennem skyen, og de små ispartikler falder ned som snefnug, der dog når at fordampe i stor højde.

Faldstribehuller ses af og til over Danmark. Det skete blandt andet 27. februar 2019, over København 4. oktober 2018, og tilbage i 2016 blev der også observeret fascinerende faldstribehuller over Øresund både 3. januar og 25. september.