Vejr

Den globale opvarmning kan påvirke kaffedyrkning drastisk

Kaffebønner kræver helt særlige forhold og bryder sig ikke om, hvis temperaturen stiger.

Kaffe er en følsom afgrøde. Det måtte den danske forfatter Karen Blixen skrive sig bag øret allerede for hundrede år siden, da hun drev sin kaffefarm i Kenya.

En relativt banal højdeforskel gjorde, at hendes afrikanske farm lå bare en smule for højt til ideel dyrkning, og det blev straffet høst efter høst.

Kaffens store følsomhed som afgrøde har fået en gruppe forskere til at se på, hvordan det kommer til at påvirke dyrkningen, når den globale opvarmning helt bogstaveligt talt får varmen til at kravle længere op ad bjergsiderne, og nedbørsmønstrene ændrer sig.

Og de har dårligt nyt, hvis du er en af dem, der ikke kan starte dagen uden en kop friskbrygget arabica.

I de områder, hvor kaffen er blevet dyrket i århundreder, bliver forholdene "drastisk" forringet frem mod 2050, lyder det fra forskerne.

Undersøgelsen har kigget på forholdene under tre forskellige klimascenarier ud fra en række klimamodeller. Den er offentliggjort på den videnskabelige hjemmeside PLOS ONE.

Konsekvenserne af det varmere klima kan blive stigende priser og decideret mangel på kaffe, efterhånden som dyrkningsområderne ikke længere kan bruges til den foretrukne bønne, arabica.

Robust kaffe, dårligere kvalitet

De forringede forhold kan få bønderne til at skifte fra arabica til robusta, der som navnet antyder er mere robust, men også giver kaffe af en dårligere kvalitet.

- I værste tilfælde kunne det også betyde, at bønderne vil være nødt til at skifte til en anden afgrøde, siger en af forskerne bag undersøgelsen, Roman Grüter fra Zürich Universitet, til CNN Business.

Kaffepriserne er allerede midlertidigt steget på grund af tørke og usædvanlig hård kulde i Brasilien. Det dårlige vejr har drevet priserne på kontrakter på køb af kaffe, såkaldte futures, op.

I USA steg priserne på kaffe sidste år 6,3 procent.

Andre følsomme afgrøder rammes også

Forskerne har også undersøgt mulighederne for fremover at dyrke cashewnødder og avocadoer, der ligeledes er meget klimaafhængige afgrøder.

For cashewnød og avocado er undersøgelsen ikke helt entydig. Her vil klimaforandringerne også åbne nogle nye muligheder, men for kaffen er forskerne ikke i tvivl.

- Kaffe viste sig mest sårbar med overvejende negative klimafølger i alle betydende dyrkningsområder, lyder det i undersøgelsen.

Kræver årtiers planlægning

Arabica-bønnen er den mest udbredte kaffebønne i verden, og det kræver langsigtet planlægning at etablere en mark.

Cashewnødder og avocadoer er en smule mere fleksible, men fælles er, at planterne har en levetid og dermed også en planlægning, der strækker sig over årtier.

Fælles for de tre afgrøder er også, at de normalt ikke dyrkes af danske baronesser med en rig onkel i ryggen.

I stedet udgør de levebrødet for mange småbønder i den tredje verden, som dermed rammes ekstra hårdt af det varmere klima.