Vejr

To megalyn sætter verdensrekorder

En videnskabelig undersøgelse har afsløret to vilde rekorder for længste og længstvarende lyn.

Forestil dig afstanden 768 kilometer. Det svarer til fugleflugtslinjen fra Fredericia til London.

Så langt var verdens hidtil længste registrerede lyn.

Rekordlynet, der 29. april 2020 sprang mellem Mississippi og Texas, er netop blevet bekræftet af Den Meteorologiske Verdensorganisation (WMO) ud fra en videnskabelig analyse af satellitdata.

Lynet kunne blive så langt, fordi det sprang fra sky til sky og ikke mellem sky og jord.

Det ekstremt lange lyn slog den hidtidige rekord med 60 kilometer.

Samtidig med rekorden for længste lyn har WMO også bekræftet, at undersøgelsen har fundet endnu en lynrekord. Her er det bare ikke afstand, men tid.

18. juni 2020 varede et lyn over 17 sekunder under et tordenvejr hen over Uruguay og Argentina. Altså hele 17 sekunder, hvor lynet uafbrudt har stået og knitret på himlen.

17 sekunder svarer til, at du ville nå at trække vejret tre gange, inden lynet var væk igen.

Den videnskabelige undersøgelse af de to lyn er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Bulletin of the American Meteorological Society.

Lyn opstår i tordenskyer, der bliver elektrisk ladede. Positivt i den ene ende, negativt i den anden. 80 procent af alle lyn springer fra sky til sky ligesom det lange lyn fra USA.

Da et lyn er udligningen af en spændingsforskel – en meget stor elektrisk gnist – er det voldsomme kræfter, der kan få et lyn til at springe hele 768 kilometer. Eller for den sags skyld til at holde hele 17 sekunder.

Et lyn er ufattelig varmt. 20.000 til 30.000 grader. Det er fem gange varmere end på Solens overflade.

Luften omkring lynet bliver næsten øjeblikkeligt varmet kraftigt op og udvider sig med en hastighed, der sprænger lydmuren. Det skaber det brag, vi hører som torden.

Der er desværre ikke målinger af de to lyns tordenbrag, men lynenes omfang taget i betragtning har de sandsynligvis også været i rekordklassen.