Vejr

TV 2 Vejret varsler: Vindstød af stærk storm rammer dele af Danmark

Den kraftige blæst giver også høj vandstand, der langs dele af kysterne i de indre danske farvande kan nå 110 til 115 centimeter over normalen.

For tredje gang på blot ti dage skal et kraftigt blæsevejr ramme Danmark.

Beauforts vindskala - inddelingen af vindstyrker i Danmark

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Den voldsomme vindstyrke rammer Danmark torsdag, men allerede natten til torsdag begynder det at blæse op langs den jyske vestkyst og i Nordjylland.

Fra sidst på natten nærmer vindstødene sig stormende kuling, der er vindstyrken lige under storm. Samtidigt når middelvinden - der er gennemsnittet af vindens hastighed målt over ti minutter - hård kuling.

Vinden tiltager yderligere torsdag morgen, og fra omkring klokken 9 kan vindstødene nå stormstyrke flere steder.

Mere konkret kan de kraftige vindstød ramme en strækning af den jyske vestkyst fra området syd for Hvide Sande og hele vejen til Skagen, ligesom der også kan komme vindstød af storm i Kattegatområdet og langs Djurslands kyst ud mod Kattegat.

I Nordjylland, hvor det bliver mest blæsende, kan vindstødene endda nå stærk storm med 29-30 meter per sekund. Især ved kyststrækningen fra Thy langs Jammerbugten til Hirtshals kan det blive særdeles blæsende torsdag formiddag.

Her kan middelvinden også nå stormende kuling med 22-23 meter per sekund, når det er mest blæsende.

Selv over land i Vendsyssel er der mulighed for, at vindstødene når stormstyrke sidst på formiddagen torsdag.

I resten af landet bliver det også blæsende og vindstødene kan flere steder nå hård eller stormende kuling torsdag formiddag og eftermiddag.

Torsdag aften vil det fortsat være meget blæsende i den nordlige del af Jylland og helt indtil først på natten til fredag kan der komme vindstød af storm eller stærk storm langs kysterne i Nordvestjylland.

Den kraftige blæst giver også høj vandstand, der langs dele af kysterne i de indre danske farvande kan nå 110 til 115 centimeter over normalen.

Rekordlang periode uden storm

For at vinden blæser kraftigt nok til, at vi kan kalde det for en regulær storm, skal middelvinden overskride 24,4 meter per sekund. Det ser ikke ud til at blive tilfældet ved torsdagens kraftige blæsevejr, og derfor er der heller ikke tale om en 'rigtig' storm.

Sidst vi har oplevet storm i Danmark var 29. marts 2020, hvilket nu er 669 dage siden. Allerede i december blev det en kendsgerning, at vi ikke før i dansk vejrhistorie har haft så lang en periode uden storm i Danmark.

Det er også meget længe siden, at vi har haft vindstød af orkanstyrke i Danmark, hvilket først sker, hvis vindstødene når over 32,6 meter per sekund.

Lørdag skal endnu et kraftigt blæsevejr ramme Danmark, og måske kan det blive til storm.