Vejr

Grækenland ramt af "snownados"

En kombination af pludselig hård vinter og varmt havvand danner skypumper fyldt med sne.

Normalt er skypumper ikke noget, vi forbinder med vintervejr, men i forbindelse med det voldsomme kuldeudbrud i det sydøstlige Europa har der været flere flotte eksempler.

På de græske øer Skopelos, Mykenos, Andros og i Athen er der set skypumper over de seneste dage, hvor der også har været helt usædvanligt store mængder sne.

Når der ligger sne, kan skypumperne suge sneen med op og danne et fænomen, som vittige hoveder har døbt ”snownado”. Altså sne plus tornado.

I disse tilfælde er der dog ikke tale om tornadoer, som vi for eksempel ser dem i USA, hvor de kan lægge huse i ruiner og ofte koster menneskeliv, men relativt uskadelige skypumper.

Når vi normalt ikke ser skypumper om vinteren herhjemme, skyldes det, at de kræver kold luft i højden, men også relativt lunt havvand.

Og relativt lunt havvand er en mangelvare i Danmark om vinteren, men forekommer i rig mængde hen over sommeren og efteråret.

I Grækenland har de til gengæld bragende varmt havvand for øjeblikket. I det ægæiske hav er vandet stadig 12-14 grader varmt, og det er det, der sammen med den isende kulde længere oppe udløser skypumperne.

Ud over kulde i højden og varme i bunden kræver skypumper relativt rolige vindforhold for at kunne dannes.

Luften skal være en smule ustabil med vinde, der kan krydse hinanden og igangsætte en rotation i luften, men vindene må ikke være så kraftige, at de kan flå skypumpen i stykker igen.

Det er ikke blot grækerne, der døjer med vinterligt vejr lige nu. Generelt er vintervejret ekstremt i hele regionen.

I Tyrkiet har helt usædvanligt store mængder sne skabt kaotiske tilstande, og i Montenegro er der blevet målt -33,4 grader, hvilket er den laveste måling nogensinde.