Vejr

Vulkan på den anden side af kloden kunne måles i Danmark

Da Tonga blev ramt af et usædvanlig kraftigt vulkanudbrud, satte det hele atmosfæren i høj bølgegang.

Hvis man kigger på en globus, kan man stort set ikke komme længere om på den anden side af Jorden end Tonga, når man er i Danmark.

Alligevel kunne meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk registrere, da ø-staten lørdag blev ramt af et kraftigt udbrud fra vulkanen Hunga-Tonga Hunga-Ha-Apai.

- Det er en én-gang-i-livet-oplevelse. Det skyldes, at vulkanen nærmest eksploderede i stedet for at være i et længere udbrud, siger han.

Lufttrykket ved eksplosionen var så stort, at det forplantede sig kloden rundt, og dermed også gav udslag på meteorologens private vejrstation hjemme i Espergærde.

Lørdag aften kom der en lille, men umiddelbart uforklarlig stigning i lufttrykket.

- Eksplosionen var så voldsom, at trykbølgen har spredt sig som ringe i vandet eller måske snarere en slags tsunami rundt i hele atmosfæren, forklarer Thomas Mørk.

Natten til søndag ramte bølgen igen.

Igen kom der en stigning i lufttrykket, men denne gang lidt mindre, da der var gået længere tid, og bølgen dermed havde tabt mere af dens energi.

Bølgen ramte to gange, fordi den bevægede sig som en cirkel ud over hele kloden. Dermed ramtes vi først af den nærmeste del af cirklen og dernæst den fjerneste.

Den har bredt sig med lydens hastighed, som er omkring 1200 kilometer i timen

Lufttryksforandringen har i Danmark svaret til at bevæge sig omkring fire meter ned og op i luften, så det har ikke været nok til at give mennesker propper i ørerne. Det har med andre ord ikke kunnet mærkes af mennesker, selvom det har givet udslag på barometrene.

Ved eksplosionen lød der et enormt brag, formentlig et af de højeste brag i århundreder. Eksplosionen kunne høres i New Zealand 2300 kilometer væk.

Samtidig sendte vulkanen en askesky 17 kilometer op i luften, og der blev udsendt tsunamivarsler for flere lande i Stillehavet.

Skyen kunne tydeligt ses fra rummet og ville fuldstændigt have dækket Danmark, hvis vulkanen var sprunget her.

Trods den meget kraftige eksplosion er kun meget få mennesker omkommet i forbindelse med vulkanen. Tre er meldt døde i Tonga, mens to er druknet i dens tsunami-bølge i Peru.