Vejr

Voldsomt uvejr har ramt Norge med oversvømmelser og jordskred

Uvejret, der har fået navnet Gyda, har sendt ekstreme mængder nedbør ind over Norge med store skader til følge. Forventes at toppe torsdag.

Onsdag ramte et kraftigt uvejr en stor del af det vestlige Norge.

Det beretter flere norske medier om.

Uvejret er i løbet af onsdag og natten til torsdag taget til i styrke. Især store mængder nedbør har skabt problemer i form af voldsomme oversvømmelser og jordskred flere steder.

Norges meteorologiske institut har kategoriseret uvejret som "ekstremt vejr" og har givet det navnet Gyda. Siden 2010 har man i Norge navngivet 29 forskellige uvejr.

Ifølge Norges Vandressource- og Energidirektorat (NVE) bliver torsdag den mest intense dag. Det oplyser de til NRK.

Således har NVE torsdag morgen fortsat en rød advarsel om fare for yderligere oversvømmelser og jordsked. En rød advarsel er direktoratets højeste niveau.

Til og med fredag morgen har prognoserne over 100 millimeter nedbør flere steder i Norge.

Beboere evakueret

Allerede onsdag blev mange veje i det vestlige Norge lukket på grund af fare for jordskred.

Og natten til torsdag blev motorvejen E39 spærret to steder af henholdsvis et jordskred i Trøndelag og oversvømmelser mellem Vinjeøra og Strormyra. E39 løber langs den norske vestkyst mellem Kristiansand og Trondheim.

Mange andre steder i Norge er veje blevet spærret som følge af oversvømmelser.

- Der er meget vand stort set overalt. Det er ikke alle steder, det giver mening at gøre noget ved det, oplyser Roger Berg fra Vejtrafikcentralen til NRK.

Med Norges bjergrige natur har den store mængde nedbør ud over oversvømmelser også skabt jordskred flere steder.

I Sjøholt i Ålesund Kommune er 16 boliger blevet evakueret efter et jordskred ved en byggeplads.

Cirka 100 kilometer nord for Bergen i Modalen blev fem bådehuse onsdag eftermiddag ødelagt efter stenskred. Det skriver avisen VG.

Også mange floder er gået over deres bredder, da de ikke kan kapere de store mængder nedbør. I Molde Kommune er floden Dokkelva steget med mere end 1 meter siden torsdag aften, hvilket har fået myndighederne til at evakuere 44 personer.

Meget af nedbøren falder som regn eller slud, der dermed er med til at smelte meget af den sne, der ligger i Norge. Det forøger blot risikoen for oversvømmelser.

Hos Gjensidige Forsikring fortæller Pål Rune Eklo, at uvejret har haft konsekvenser for kunderne med blandt andet oversvømmede kældre eller lækager fra utætte tage og vægge.

Over en halv måneds nedbør - topper først natten til fredag

Siden onsdag er der faldet mellem 50 og 150 millimeter nedbør. Det svarer de fleste steder til omkring 70 procent af den samlede mængde nedbør for hele januar.

Og der er mere på vej.

I prognoserne er der resten af torsdagen fortsat store mængder nedbør med både regn, slud og sne. Dermed vil vandstanden i diverse floder og elve stadig være stigende.

Derfor har NVE advaret om, at man ikke har set det værste endnu. Oversvømmelserne forventes først at toppe natten til fredag.

Først fredag morgen vil nedbørsmængderne være aftagende.

Til den tid er der i store dele af Norge faldet mellem 50 og 100 millimeter nedbør. Nogle steder mere som det fremgår af kortet herunder.