Vejr

Ekstrem temperatur i Australien

Kun én gang før har det været ligeså varmt på hele den sydlige halvkugle.

Sommeren er i fuld gang på den sydlige halvkugle, og i Australien oplever man i disse dage nogle af de højeste temperaturer, der overhovedet er målt på den sydlige halvkugle.

Over den vestlige del af Australien hærger en voldsom hedebølge, og det har fået temperaturerne helt op i det højrøde felt.

Torsdag lokal tid er der målt helt ekstreme 50,7 grader i byen Onslow ved den vestaustralske kyst - ud til Det Indiske Ocean.

Temperaturen er i sig selv ekstrem, og det er en tangering af den højeste temperatur, der nogensinde er målt i Australien.

Førstepladsen frem til torsdag tilhørte en temperaturmåling fra byen Oodnadatta i det sydlige Australien, der ligeledes var på 50,7 grader. Den måling blev sat for 62 år siden - 2. januar 1960.

Nu deles førstepladsen altså med den splinternye måling fra Onslow.

To andre steder i Australien blev der torsdag også målt over 50 grader. Det skete i Mardie og Roebourne, hvor termometrene i byen viste glohede 50,5 grader.

Højeste temperatur målt på den sydlige halvkugle

Ikke nok med, at det er en tangering af højeste temperatur målt i Australien. Det er ligeledes en tangering af højeste temperatur målt på den sydlige halvkugle.

Det er kun i Australien, at temperaturen på den sydlige halvkugle har passeret 50 graders varme. Den højeste temperatur, der til sammenligning er målt i Sydamerika, er 48,9 grader i Argentina.

De kommende dage vil det fortsat være meget varmt over den vestlige del af Australien, inden det bliver lidt køligere igen.

Sommeren på den sydlige halvkugle varer til og med februar, hvorefter efteråret begynder syd for Ækvator.

Den højeste temperaturer, der er målt på jordkloden, er 56,7 grader i Death Valley i USA helt tilbage i 1913.