Vejr

Sjældent snefald i Sahara

Sne er ikke hverdagskost for indbyggerne i det vestlige Algeriet.

Det er et ganske sjældent syn med sne i Sahara, men det er ikke desto mindre, hvad indbyggerne i Naama i det vestlige Algeriet vågnede op til torsdag morgen.

Store områder var dækket af et tyndt lag frisk sne.

Sneen er kommet i forbindelse med kraftigt faldende temperaturer efter nogle af de mere milde vinterdage, der normalt kendetegner Naama.

- Det er et kraftigt lavtryk i den centrale del af Middelhavet, der har trukket kold luft ned over blandt andet Algeriet, forklarer Peter Tanev fra TV 2 Vejret.

- Lavtrykket har også gjort, at for eksempel Barcelona, som for ikke så lang tid siden havde sommerligt vejr, her lørdag kun sniger sig op på 10 grader, mens Madrid må nøjes med fire grader, fortsætter han.

Sne i højden

En medvirkende årsag til det nordafrikanske snefald er, at området ligger oppe i højderne i Atlasbjergene.

Med lidt over en kilometer over havets overflade er sandsynligheden for sne større, selvom det stadig er sjældent. Det er langtfra hvert år, indbyggerne ser sne.

Temperaturen falder med fem grader for hver kilometer, man stiger.

Enorme udsving

Sahara er verdens største ørken. Med et areal på omkring 8,5 millioner kvadratkilometer er den kun en smule mindre end hele Europa, der dækker 10,5 millioner.

Om dagen kan temperaturen visse steder komme langt over 50 grader, mens temperaturen om natten kan komme under frysepunktet.

I nogle områder af den enorme ørken kan der gå flere år mellem, at der falder bare en enkelt dråbe regn.