Vejr

Fra hedebølge til frost på to dage

På årets første dag blev der sat varmerekord i Texas - nu er det langt koldere end normalt.

Man hører tit, at alting er større i Amerika. Når det kommer til vejret, så er der noget om det.

Ligesom i Danmark blev det nye år indledt med rekordvarme. Ved Falcon Lake, der ligger på grænsen mellem Texas og Mexico, blev der målt 37,2 grader om eftermiddagen 1. januar.

Det er den højest målte temperatur i hele USA for januar måned, og varmere end man nogensinde har målt i Danmark. Det nærmeste vi har været på nytårstemperaturen i Texas er 36,4 grader målt i Holstebro i august 1975.

Frostvejr mandag morgen

Den varme, man oplevede i Texas 1. januar, var ubehagelig. Det var lige over kropstemperatur, hvilket gør det svært at komme af med varmen. Og det gør mange utilpas.

Men de texanere, der har været ude mandag morgen, er stået op til noget af et chok. Den ubehagelige varme er nemlig blevet afløst af frostvejr i stort set hele den amerikanske sydstat, der er 15 gange større end Danmark.

Det er en meget tør luft, som er over det sydlige USA, og senere på dagen vil temperaturen stige til cirka 12 grader.

Kæmpe temperatur-hop i USA

Temperatur-udsvingene i Texas og det øvrige USA er meget større, end vi oplever i Danmark. Vi har vand omkring os, hvilket dæmper temperaturudsvingene.

Når en koldfront passerer Danmark fra vest, bliver det normalt nogle grader koldere. I Texas er det ikke usædvanligt, at en koldfront fører til 15 grader koldere vejr.

Det, man lige har set, er dog ekstremt. Fra lørdag eftermiddag til mandag morgen er temperaturen faldet over 40 grader.

Vandet i Den Mexicanske Golf er varmt, så søndenvind giver solid varme i Texas. Men når vinden slår om i nord, trækkes kulde fra det nordlige Amerika mod syd. Det giver de store temperaturkontraster.

Forskellen mellem varme- og kulderekord for hele året er knap 80 grader. Varmerekorden er på afsindige 48,9 grader, mens den lavest målte temperatur lyder på -30,6 grader.

Det er næsten det samme som den danske kulderekord på -31,2 grader i Thy 1982. Varmerekorden kommer vi aldrig i nærheden af - alting er større i Amerika.