Hvid jul for langt de fleste danskere
Selvom nogle blev snydt, sikrede snevejret lillejuleaftensdag et fint snedække juleaften mange steder i Danmark.
I første omgang blev snedækket vurderet til at dække 70 procent af landet. Et satellitfoto juledag viser, at der måske er tale om cirka 80 procent. Tallet er justeret til i teksten.
For første gang i tre år får vi en hvid jul, og det kan vi takke et større snevejr lillejuleaftensdag for.
Selvom der var spænding indtil det sidste, om julen ligefrem ville blive landsdækkende hvid, var snevejret imidlertid ikke nok til at dække 90 procent af landet med mindst en halv centimeter sne, som definitionen kræver.
Alligevel kan cirka otte ud af ti danskere danse om juletræet med julesne liggende lige uden for vinduet.
Her kan man fejre hvid jul
Om julen bliver hvid eller grøn, bliver opgjort juleaftensdag klokken 16.00.
Dermed faldt den sidste julesne i forbindelse med en koldfront, der i morgen- og formiddagstimerne gav en stribe af snebyger til dele af landet.
På nær store dele af Nordjylland endte det meste af landet med et hvidt julelandskab. Samlet set ender omkring 80 procent af landet med en hvid jul.
Dermed kan julen 2021 erklæres for en 'udbredt hvid jul' - altså en jul, hvor mange får en hvid jul, men hvor der stadig er andre, der må kigge ud på den bare grønne græsplæne.
Sidst der var lokal hvid jul i Danmark, var i 2018. Men faktisk skal vi tilbage til julen 2010 for at finde en større udbredelse af snedækket end i år.
Dengang blev julen landsdækkende hvid for andet år i træk, hvilket aldrig var sket før i de 147 år, man har registreret julesne i Danmark.
Opgørelserne strækker sig altså tilbage til 1874, og i alt den tid er det blot blevet til 12 landsdækkende hvide jule.
Derfor er det heller ikke usædvanligt, at julen 2021 ender med betegnelsen 'udbredt hvid jul' og ikke 'landsdækkende hvid jul'.