Vejr

Peter Tanev: 100 procent sikkert med sne i julen

Den lokale hvide jul er så sikker, at Peter Tanev godt tør indgå i et iskoldt væddemål.

Det er nu så sikkert med lokal hvid jul, at TV 2 Vejrets redaktionschef, Peter Tanev, lover at hoppe i havnen 3. juledag ude foran TV 2 på Teglholmen i København, hvis ikke der er områder i Danmark med snedække juleaften.

- Det er sindssygt spændende, at der er så stor usikkerhed her to dage før juleaften, men vi er faktisk 100 procent sikre på, at der kommer sne, siger Peter Tanev, der dermed godt tør tage chancen med en vinterforkølelse efter et koldt havnebad efter juledagene.

Til gengæld er det ikke så sikkert, at vi rammer de fornødne 90 procent af landet med mindst en halv centimeter sne, som det kræves for at være officiel landsdækkende hvid jul.

Sneen skal ligge klokken 16, hvis det skal leve op til definitionen, og der vil derfor være spænding om udfaldet lige til det sidste.

Som noget helt usædvanligt i år forventes sneen at falde helt op til tidsgrænsen.

Normalt ligger sneen nogle dage op til juleaften de år, hvor vi har landsdækkende hvid jul.

Hvis vi får det forventede snedække hen over de kommende dage, vil det i øvrigt blive liggende hen til 2. juledag og trække temperaturen betydeligt ned.

I så fald kan vi komme helt ned på minus femten grader om natten, men så slipper Peter Tanev også for at hoppe i havnen.

Den erfarne vejrmand er dog heller ikke nervøs. Alle vejrmodeller peger nemlig på, at snevejret allerede lillejuleaftensdag kommer ind over store dele af landet, og at sneen fortsat vil falde mange steder selve juleaftensdag.

Sidste gang, vi havde landsdækkende hvid jul, var i 2010, og hvad enten den bliver landsdækkende eller bare lokal hvid jul, glæder Peter Tanev sig over, at i hvert fald mange danskere får glæde af hvid jul i år.

- Selvom ikke alle er lige vilde med de udfordringer, sneen giver, har vi flere gange spurgt danskerne om deres forhold til den hvide jul, og langt de fleste synes, det er dejligt, når sneen falder juleaften, siger han.

Danskernes vejrbilleder

TV 2 VEJR bruger billeder fra danskerne i både vores vejrudsigter og til artikler her på hjemmesiden og vores app. Du kan også indsende både billeder og video til TV 2 VEJR. Det gør du her. 

Og sådan har han det i øvrigt også selv:

- Personligt synes jeg, at en jul helst skal være hvid, og jeg håber, at det kan være med til at lyse lidt i en svær tid. Når nu det hele bliver lidt anderledes for mange i år på grund af corona og isolation, er det en lille trøst, at man kan sidde indenfor og kigge ud på noget smukt.

TV 2 Vejret følger vejrgyseren tæt. Derfor opfordres alle til at sende billeder ind af deres lokale snedække, så det kan vurderes allerede på dagen, om kriterierne for den hvide jul er overholdt.