Vejr

Vi kan fejre lyset tre gange på to uger - og i dag er den største festdag

Eftermiddagene er begyndt at tiltage, og om en uge får vi også mere lys i morgentimerne.

Det er en mørk tid, vi lever i, hvor både vinterdepression og vira har de bedst mulige vilkår. Vintermørket kulminerer over Danmark, men der er heldigvis også noget at fejre. Fra i morgen onsdag bliver dagene længere og længere det næste halve år.

Årets korteste dag kaldes også vintersolhverv, og det er en dag, der er værd at fejre. Lys påvirker vores sind og humør på samme måde som kost og søvn. Derfor glædes mange også af, at det endelig går den rigtige vej med lyset igen.

Gedser har tre kvarter mere dagslængde end Skagen

På grund af jordens hældning er dagslængden kortere i nord end i syd i vinterhalvåret. Det udmønter sig ved vintersolhverv i 44 minutters mere dagslys i Gedser end Skagen.

Til gengæld vinder Skagen meget mere dagslys om sommeren. Her er dagslængden 18 timer og 7 minutter i Danmarks nordligste by, mens Gedser må nøjes med 17 timer og 16 minutter.

Tre uger med tre lyse opmuntringer

Selvom det er i dag, der er den bedst kendte og det vigtigste vendepunkt, så kan man også fejre vendepunktet med mere lys to andre gange.

For en uge siden begyndte eftermiddagene at blive længere. Det gik dog fortsat hurtigere med at gøre morgenerne kortere. Derfor er det også først i dag, at dagslængden som helhed vokser.

Om en uge får vi årets seneste solopgang, og herefter vokser dagslængden i begge ender.

Så den 28. december kan vi igen fejre lyset.