Vejr

Se vejrkortene: Chancerne for hvid jul skrues op i hele landet

I dele af Danmark ser julen nu hvid ud – og måske kan sneen lægge sig over hele landet.

Mange drømmer om hvid jul, og drømmen bliver mere og mere realistisk.

I dag er kulden ankommet, og selvom der ikke falder et eneste fnug i dag, er der gode muligheder for julesne.

Allerede tirsdag kan der lokalt komme lidt sne, men det er den 23. og 24., at Danmark for alvor kan få sne.

Snevejr udvikler sig over Danmark juleaftensdag

Lillejuleaften vil en front med sne ramme Danmark, og ifølge de seneste prognoser vil et lavtryk udvikle sig over Danmark. Det kan betyde udbredt snevejr 24. december om morgenen.

Syd for lavtrykket vil luften være så lun, at nedbøren falder som regn.

Det er derfor også meget usikkert, hvordan vejret præcist bliver. Både uddybningen af lavtrykket, og lavtrykkets præcise bane er af afgørende betydning.

Hvis lavtrykket har en lidt nordligere bane, vil nedbøren blive våd i en større del af landet, og udvikles lavtrykket mindre, falder der ikke ret meget sne.

Smuk juleaften, men med store trafikale udfordringer

Lavtrykket, der giver sne til Danmark først på dagen 24. december, vil efterhånden trække videre mod øst. Herefter blæser endnu koldere luft ned over Danmark fra nord.

Det vil give stedvise snebyger, og skal man ikke ud i trafikken, kan man nyde julevejret til fulde.

Det er en god idé at følge med i vejrudsigterne de næste dage, hvis man skal rejse på tværs af landet i juledagene.

10 til 15 centimeter sne på tværs af Danmark

Nedenstående grafik viser beregninger af snedækket juleaftensdag. Al den sne falder efter den 23. om aftenen, så det kan give meget store udfordringer i trafikken. I store dele af landet har prognosen mellem 10 og 15 centimeter sne.

Et snedække, som prognosen viser, vil betyde, at hele landet bliver indhyllet i en stor, hvid dyne, der sikrer julestemningen.

Kan også blive en grå og våd jul

Der er alle de rigtige ingredienser i gryden for, at vi kan få en hvid jul. Det er dog langtfra sikkert, at retten bliver lige så god som i kogebogen.

Hvis lavtrykket udvikles mindre kraftigt eller får en nordlige bane, forsvinder den hvide farve.

Vi får med stor sandsynlighed lokal hvid jul – og de bedste chancer er der i Nord- og Østjylland, mens risikoen for en grå og våd jul er meget større i de sydlige egne.

TV 2 Vejret har mandag morgen vurderet sandsynligheden for landsdækkende hvid jul til 33 procent.

Landsdækkende hvid jul er defineret ved, at mindst 90 procent af landet har minimum en halv centimeter sne juleaftensdag om eftermiddagen.

Meget kolde juledage

Hvis prognosen med et stort snedække holder, vil vi få nogle meget kolde juledage. Julemorgen vil termometrene nogle steder dykke ned under ti graders frost.

Mange steder holder temperaturen sig under frysepunktet i juledagene. Sneen får derfor lov til at blive liggende – og fridagene kan nydes i en smuk og frossen natur.