Væsentlig gletsjer truet på Sydpolen

Et stykke is på størrelse med Florida er ved at brække løs, og det er dårlig nyt for verdenshavene.

Smeltevand fra Thwaites-gletsjeren i Antarktis tegner sig for fire procent af den globale vandstandsstigning. Og nu er der opdaget et alvorligt opbrud for foden den enorme is-kolos. Det skriver det videnskabelige tidsskrift Science.

Forskerne har fundet en række sprækker, der kan få et stykke is på størrelse med Florida til at brække af inden for de næste fem års tid.

Isen er en såkaldt hylde, altså et stykke is, der ligger oven på vandet, men samtidig er fastgjort til isen på land.

Sprækkerne ligger diagonalt langs næsten hele hylden, og på satellit kan det ses, at bevægelserne i isen langs sprækkerne gradvist tager til.

En revnet forrude

En af forskerne bag undersøgelsen, glaciolog Erin Pettit fra Oregon State University, sammenligner det med en skadet forrude på en bil.

- Du har det sådan, at du egentlig godt ved, at du skulle få en ny forrude. Og så en dag, bang. Så er der en million revner i ruden, siger hun til Science.

Hylden ude over vandet er vigtig, da den med til at holde på den langt større gletsjer inde på land.

Når hylden er væk, vil det tredoble nedbrydningen af gletsjeren, der på kort sigt vil komme op og tegne sig for fem procent af den globale vandstandsstigning.

Farligt varmt vand

Forskerne er ikke bare bekymrede for nedbruddet af hylden, men også over den proces, der har svækket den. Den er nemlig svækket af varmt vand, der er trængt ind under isen.

Selve Thwaites-gletsjeren ligger på land, men under havniveau.

I værste fald vil varmt vand kunne trænge ind under gletsjeren og løsne den fra grunden, når først hylden er væk. Dette vil fremskynde nedbrydningen af gletsjeren betydeligt.

Dødsdømt gletsjer

Forskerne forventer under alle omstændigheder et totalt sammenbrud af Thwaites-gletsjeren inden for de kommende århundreder med de nuværende klimatiske forhold.

Det er altså ikke lige rundt om hjørnet, men det endelige sammenbrug rykker tættere på, når hylden er væk.

Når hele Thwaites er væk, vil det betyde en global vandstandsstigning på 65 centimeter.

Nedbrydes skridt for skridt

Følgerne af den globale opvarmning rammer Antarktis i en relativt forudsigelig rækkefølge.

Og nedbrydningen af Thwaites er fasen før nedbrydningen af hele den vestantarktiske iskappe, der rummer vand nok til at få verdenshavene til at stige med 3,3 meter.

Det er en vandstandsstigning, der vil kunne ses på vores kystlinjer fra rummet.