Vejr

Onsdag starter bidende kold

Vinden vil få det til at føles som minus fem grader, selvom termometret står langt højere.

Hvis du synes, at cykelturen til arbejde var kold tirsdag morgen, så bare vent til onsdag.

Selvom termometeret viser plusgrader, vil vinden få det til at føles som frostvejr.

Vinden vil onsdag tage til og komme fra sydøstlig retning, og det er det, der virkelig vil bide i kinderne.

Selvom temperaturen kommer til at ligge på nul til en graders varme, vil det føles som minus fem.

Temperaturen er nemlig ikke så afgørende for, hvor koldt det føles. Det er vindstyrken til gengæld, og det er den såkaldte chill-faktor, der bestemmer, hvor koldt du har det.

Det føles koldere, når det blæser, fordi luften, som vi varmer op lige omkring vores hud, hele tiden blæses væk, og vi derfor konstant skal varme ny luft op.

Jo mere det blæser, desto mere varme trækkes væk fra dig.

Begrebet chill-faktor bruges kun ved ti grader eller koldere, selvom fænomenet også spiller ind ved højere temperaturer.

Det afgørende er forskellen mellem den temperatur, luften skal have omkring vores hud, for at vi føler, at vi holder varmen, og temperaturen på den luft, der blæser hen over os.

Hvis det er 25 grader varmt, blæser der også hele tiden 25 grader varm luft ind over dig, og så vil vinden ikke have den store betydning.

Et skæringspunkt ved chill-faktor er ti meters blæst i sekundet ved ti graders varme. Så vil det føles som frost, hvis man er udenfor.

Selvom det hedder chill-faktor, er begrebet faktisk en smule misvisende. Det bliver ikke en grad koldere af blæsten. Det føles bare sådan.