Vejr

Bodil blæste Danmark omkuld for otte år siden - og stormen trækker stadig tråde til i dag

Julestorme kommer med jævne mellemrum. Det er nemlig kun januar, der kan overgå december i antallet af storme.

Søndagens vejr viser sig fra sin blæsende side.

Men det er langtfra det blæsevejr, der ramte Danmark for nøjagtig otte år siden. Dengang gik Bodil i land som en af de værste storme, som har ramt Danmark.

DMI karakteriserede Bodil som en klasse 4-storm, hvilket er samme kategori, som orkaner hører til. Dermed var det en orkanlignende storm, der gik i land 5. december for otte år siden og medførte mange skader på sin vej.

Og faktisk trækker stormen tråde helt frem til i dag. Denne sommer blev et dige nemlig færdigbygget ved Jyllinge Nordmark efter en lang kamp for at få etableret beskyttelse mod truslen fra havet.

Bodil er langt fra den eneste storm, der i december har rusket i juletræernes nåle. Faktisk er en julestorm slet ikke så sjælden endda. Og de kan være kraftige.

For selvom Bodil var en orkanlignende storm, når den ikke decemberorkanen 1999 til sokkeholderne. Det er stadig den kraftigste vinterstorm, som har ramt Danmark.

Sådan gik det til, da Bodil hærgede over Danmark

De første kalenderlåger i julekalenderen var knap blevet åbnet, før prognoserne i starten af december 2013 varslede voldsomt vejr.

Således havde et lavtryk under uddybning direkte kurs mod Skandinavien. Torsdag 5. december passerede det, der nu kunne karakteriseres som et stormlavtryk, det sydlige Norge og sidenhen det sydlige Sverige.

Konsekvensen af det kraftige lavtryk var, at vindfanerne i Danmark nåede op i det røde felt med middelvinde og vindstød af orkanstyrke. Med navnet Bodil blev stormen denne decemberdag den blot anden navngivne storm herhjemme, efter at stormen Allan havde ramt landet sidst i oktober samme år.

I modsætning til Allan, der var en 'hurtigløber', blev Bodil en meget langvarig storm, der i over et døgn raserede hen over Danmark med store skader til følge. Omkostningerne ved Bodil beløb sig i 1,6 milliarder kroner.

De kraftigste vindhastigheder blev målt sidst på eftermiddagen og først på aftenen, da det hele kulminerede.

Højeste middelvind blev målt til at være 36,6 meter i sekundet ved Thorsminde. Det overskrider med stor margen grænsen for orkanstyrke, som lyder på mere end 32,6 meter i sekundet.

Højeste vindstød blev også målt i Thorsminde og blev registreret til at være 44,2 meter i sekundet.

I løbet af aftenen den pågældende torsdag gik vinden om i nordvest, og med stor kraft blev vandet skubbet ind i den sydøstlige del af Kattegat. Det gav rekordhøjvande flere steder, der resulterede i omfattende oversvømmelser i Roskilde Fjord, i Øresund og langs Nordsjællands kyst.

En person omkom, mens flere blev kvæstet som følge af den kraftige decemberstorm.

Et dige bliver bygget

Roskilde Fjord blev indehaver af den allerhøjeste vandstand, idet vandet i Roskilde steg med 2,06 meter. Det er den højeste vandstand i Roskilde siden 1868. Langs danske kyster som helhed blev det den højeste vandstand i 92 år.

Et af de værst ramte områder i forbindelse med Bodil var Jyllinge Nordmark, der netop ligger ud til Roskilde Fjord. Her blev mere end 250 huse ramt af de stigende vandmasser.

Det tog flere dage, før vandet var væk. Og derefter gik der år, før skaderne var repareret.

Det fik selvsagt mange til at vurdere, om det overhovedet var sikkert at bo i et område som Jyllinge Nordmark, der generelt er ekstra udsat for oversvømmelser af den slags, der skete i 2013.

Oversvømmelserne var så voldsomme under Bodil, at det blev vurderet, at der måtte bygges et dige til at kystsikre området.

Og det tog altså otte år, før det stod færdigt.

Det endte nemlig med at blive en lang kamp, da en mindre gruppe af beboere var stærke modstandere af projektet.

Først i oktober 2018 kunne arbejdet med at bygge det nye dige tage sin begyndelse, og næsten tre år efter, i sommeren 2021, blev det færdigt.

Julestorme kommer med jævne mellemrum

Bodil er en blandt mange storme, som har ramt Danmark i december. Faktisk har der siden 1872 været hele 178 storme i løbet af julemåneden, hvoraf 4 af dem har været selve juleaftensdag.

Det er kun overgået af januar med 183 storme.

I Danmark er der siden 1872 blevet registreret 24 orkaner. 6 af dem er kommet i december, hvoraf den kraftigste var orkanen 3. december 1999.