Vejr

Årets mest aktive meteorsværm kan give stjerneskud i massevis

De næste knap to uger bevæger Jorden sig igennem Geminiderne, der anses for at være den største meteorsværm.

Om 20 dage er det juleaften, og mange har sikkert allerede udarbejdet deres ønskeliste for årets julegaver.

Men mangler du stadigvæk at komme med et juleønske, så er der ekstra god grund til at komme med det den kommende tid.

Frem til 17. december vil Jorden nemlig passere igennem meteorsværmen Geminiderne, der med op til 120 stjerneskud i timen anses for at være årets største meteorsværm.

Dermed er der ekstra gode chancer den kommende tid for at se et stjerneskud på nattehimlen. Og når man ser et stjerneskud, må man som bekendt ønske.

Den største mulighed for at få sit ønske opfyldt er omkring 14. december. Det er her, at Geminiderne kulminerer med flest stjerneskud.

Kig efter stjernebilledet Tvillingerne

Geminiderne udspringer fra stjernebilledet Tvillingerne, hvorfra meteorsværmen har fået sit navn, der på latin hedder Gemini. Hvert år i december kan de opleves på den mørke vinterhimmel.

Meteorer og stjerneskud

Meteorid

Et stenobjekt i kredsløb omkring Solen. Er mindre end en asteoride - dvs. typisk mindre end ca. 100 m i diameter.

Meteor (stjerneskud)

Meteorid, der trænger ind i Jordens atmosfære, og begynder at 'brænde' under udsendelse af lys.

Bolide (ildkugle)

En ekstremt kraftigt lysende meteor, der eksploderer i atmosfæren. Er typisk mere end dobbelt så lysstærk som Månen.

Meteorit

En meteor, der rammer Jordens overflade.

Dermed er det altså stjernebilledet Tvillingerne, som øjnene skal rettes imod, hvis man den kommende tid vil have mulighed for at se stjerneskud.

Tvillingerne står ret højt på nattehimlen i syd, og kan ses fra tidlig aften og hele natten.

Foruden at være den mest aktive meteorsværm, så kan stjerneskuddene fra Geminiderne være ret spektakulære. De lysende spor fra meteorerne kan nemlig forblive i længere tid på himlen end sædvanlige stjerneskud.

Samtidig er Geminiderne ofte mest aktiv inden midnat, hvilket gør det mere eftertragtet at komme ud og få sig et juleønske.

Geminidernes stjerneskud er små meteorrester fra asteroiden 3200 Paethon, der blot er fem kilometer stor. Når disse meteorrester rammer Jordens atmosfære brænder de op i løbet af kort tid og viser sig som et stjerneskud.

Andre himmelfænomener i december

Det er ikke kun stjerneskud, som er med til at give lidt kolorit til decembers mørke himmel.

For det første kan man igennem hele december se synlige passager fra Den Internationale Rumstation, ISS, hen over Danmark.

12. december flyver kometen Leonard forbi Jorden. Det er dog endnu usikkert om det bliver muligt at se den med det blotte øje. Her skal med al sandsynlighed en stjernekikkert til.

Derudover kan man på den tidlige aftenhimmel både se Jupiter og Saturn lyse op. Venus kan man også få lov til at skimte, men denne går allerede ned sidst på eftermiddagen.

Venus kommer ret tæt på Jorden og vil være en af de klareste himmellegemer i december. Hele måneden er det ligeledes muligt at se Mars om morgenen inden solopgang.

Du kan få meget mere viden om, i hvilket tidsrum planeterne lyser op her.