Vejr

Optræk til snestorm over Danmark – prognoser viser 20-25 centimeter sne

Om to dage går et lavtryk tværs gennem landet.

Et voldsomt vintervejr kan ramme dele af Danmark onsdag. Det kan lokalt give store mængder sne, kraftig vind og nætter med ned til minus 10 grader.

Kombinationen af sne, vind og kulde kan udløse noget, der minder om en regulær snestorm.

- Kigger vi direkte på vejrkortene, ligner det en lille snestorm til den nordlige del af Jylland, men lavtrykkets bane er meget afgørende for udfaldet, siger Peter Tanev fra TV 2 VEJR.

Som det ser ud nu, vil den nordlige del af Jylland kunne få i alt omkring 20-25 centimeter sne. Nogle af de meteorologiske modeller peger endda på endnu mere.

Vintervejret udløses af et lavtryk, der stort set går lige hen over Danmark.

Lavtrykket kommer allerede onsdag morgen, og her vil det give snevejr med relativt våd sne mange steder i den nordlige og østlige del af landet.

Onsdag morgen og formiddag kan der have lagt sig fem-ti centimeter i Nordjylland. Nordsjælland vil sikkert også få sne, mens resten af landet får regn og plusgrader.

Om eftermiddagen vil det stadig sne i Nordjylland, og hvis det er koldt nok, vil der også være risiko for fygning, der i løbet af aftentimerne trækker sneen ned over resten af landet.

Når onsdagen er omme, er det ikke urealistisk, at der i Midt- og Nordjylland fortsat kan ligge en pæn dyne af sne, mens der på Fyn og Sjælland vil kunne ligge nogle få centimeter.

Lavtryk kan være svære at forudse, og lavtrykkets bane bliver afgørende for, hvor nedbøren falder, og hvad nedbøren falder som.

- Vi er sikre på, at der kommer sne. Helt præcist hvor og hvor meget er usikkert, når et lavtryk kører lige gennem landet. Ændrer banen sig 50-100 kilometer kan det være forskellen på snevejr med frost eller regn og plusgrader, lyder det fra Peter Tanev.

Også andre områder end Nordjylland vil kunne få sne, men som det ser ud nu, er det først og fremmest nordjyderne, der er i skudlinjen.

På nordsiden af lavtrykket vil nedbøren falde som sne, mens den vil falde som regn på sydsiden.

Når lavtrykket har passeret, venter koldt vejr på den anden side.

- Det bliver en rigtig spændende vejrdag onsdag. Med rigtigt vintervejr i den nordlige del af landet og kulde, som slår ned over Danmark og kan give ned til minus 10 grader, siger Peter Tanev.