Vejr

Vinterens første sne er faldet

Natten til fredag faldt der snebyger over den nordlige del af Jylland.

Et af naturens ufravigelige vintertegn er nu en kendsgerning - vi har haft vinterens første sne i Danmark.

Radar – nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. Få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

Koldere luft har blæst ned over Danmark fra nordvest siden torsdag aften, og med stadigt faldende temperaturer har luften været kold nok til at nedbøren er gået over i både slud, tøsne og såkaldte snehagl i dele af Danmark.

Det skete, da byger bevægede sig ind over den nordlige halvdel af Jylland i nattens løb, hvor vinterens første sne lagde sig på overflader i et op til knap én centimeter tykt lag.

Når snefnug falder ned gennem luft med positive temperaturer, foregår der både smeltning og fordampning fra snefnuggene.

Disse processer 'bruger' varme, som tages fra luften. Derfor vil sne, der falder gennem luft ved plusgrader, selv være med til at sænke temperaturen og bane vej for mere sne efterfølgende.

Det var netop, hvad der skete over dele af Nordjylland, hvor man især inde over land og lidt oppe i landskabet kunne komme i tidlig julestemning.

Sneen kommer senere end normalt

Allerede i sidste uge viste prognoser, at der kunne falde sne i slutningen af denne uge.

I gennemsnit får vi vinterhalvårets første sne 10. november, så vintersæsonens først sne er faldet 16 dage senere end normalt.

Sidste år fik vi vinterens første sne 28. november, mens vi i 2019 allerede fik sne 5. november.