Vejr

Vinterens første sne i luften

I Roslev ved Limfjorden dansede snefnug i luften - dog uden at lægge sig på jorden.

Selvom det ikke gælder officielt som vinterhalvårets første sne, er det alligevel værd at notere, at det er lykkedes at indfange den første sne i luften.

Frede Mikkelsen har filmet snefnuggene danse under en lygtepæl i Roslev ved Limfjorden.

For at sneen skal tælle som officielt snefald, kræver det imidlertid, at sneen lægger sig som et hvidt lag på jorden.

Når det drejer sig om den forkætrede hvid jul, er kravene endnu større. Her kræver det, at 90 procent af Danmark er dækket med mere end en halv centimeter på jorden.

Årets første sne vil normalt falde i de mørke timer. Det kan for eksempel være en kold morgen, hvor der kommer en byge forbi.

Til gengæld vil den første sne oftest falde som tøsne, så den er som regel relativt hurtigt væk igen.

Tøsne er tæt på slud, men ikke helt det samme. Der er i modsætning til slud ingen regn i tøsne, og det kan godt lave et snedække på jorden.

Tøsneen opleves ofte ved temperaturer lige omkring 0 grader og er velegnet til snebolde og snemænd.

Slud er våd tøsne - altså blandet med regn. Det ses ofte i forbindelse med en front, der har givet sne og så går over i slud for til sidst at ende i regn.

Det, vi forstår ved rigtig sne, er frostsne, der falder, når det udelukkende er under frysepunktet. Frostsneen er svær at bygge snebolde af, fordi iskrystallerne er svære at få til at hænge sammen.

Når der falder en millimeter nedbør, svarer det cirka til en centimeter sne på jorden. Det skyldes, at der er en masse luft i sneen.

Nedbøren og snedækket er altså ikke det samme, men skal omregnes med en faktor ti.

Sne falder i princippet hele året rundt. Oppe under skyerne kan der sagtens være minusgrader, og dermed falder regnen i den højde som sne. Den smelter bare til regn, inden den rammer jorden.

Sneen fra Roslev er principielt ikke anderledes. Her er sneen bare nået næsten helt ned til jorden.