Vejr

Ekstremt mildt novembervejr i hele Nordvesteuropa

Fredagens middeltemperatur i Danmark svarede til temperaturen i den sidste halvdel af maj.

Natten til fredag blev usædvanlig varm med temperaturer, der blev en sommernat værdig.

Med en middeltemperatur på 11,5 grader gik novembernatten således over i historiebøgerne som den varmeste nat målt så sent på året i Danmark.

Og på intet tidspunkt nåede temperaturen under 9,2 grader, hvilket heller aldrig er sket før.

Sammenlignet med den nyeste klimanormal, som er et gennemsnit over en række meteorologiske data i perioden 1991-2020, så blev natten faktisk hele 8,8 grader varmere end normalt.

Det bevidner, at natten til fredag blev usædvanlig varm.

Men det er ikke kun herhjemme, at november viser sig fra sin meget milde side.

Over 10 grader varmere end normalt

Ud over Danmark oplevede lande som Irland, Storbritannien, Holland og det nordlige Tyskland ligeledes en, for årstiden, varm novembernat.

Mange steder forblev minimumtemperaturen over 10 grader natten igennem.

På et kort over såkaldte temperaturanomalier kan man se, hvor varmt det er i forhold til det normale.

I nedenstående kort er temperaturanomalier vist for Europa for natten til fredag. Her er det især iøjnefaldende, at Nordvesteuropa er blodrødt.

Observationer viser, at minimumtemperaturen i det nordvestlige Europa lå på mellem 7 og 13 graders varme i nattens løb. Ifølge kortet herunder svarer det til, at natten mange steder blev 6 til 12 grader varmere end normalt.

Forårsagtige temperaturer

De milde vinde fra natten er fortsat ind i fredagen.

I Danmark har middeltemperaturen indtil fredag aften været på 11,7 grader. Det svarer til middeltemperaturen i den sidste halvdel af maj måned. Generelt har temperaturen ligget mellem 10 og 14 grader dagen igennem.

I Skotland nåede temperaturen i dagens løb op på næsten 17 graders varme, mens Tyskland og Holland har haft omkring 14 graders varme de steder, det har været varmest.

Og i Norge kunne fredag eftermiddag også nydes med forårsstemning, idet temperaturen omkring Oslo og Drammen steg til mellem 15 og 18 graders varme. Varmest blev det lidt syd for Drammen med 17,9 graders varme, hvilket aldrig er sket før på denne lokation i november.

Ved Oslo blev det til 15,1 grader. Så varmt har det aldrig været i Norges hovedstad så sent på året.

I Danmark ser natten til lørdag igen ud til blive ganske mild. I løbet af weekenden skubbes varmen dog østover og i næste uge ser det efterhånden ud til, at der kan blive åbnet op for køligere vinde.