Vejr

Så kom solen endelig tilbage - se de flotte billeder her

Det var desværre ikke alle, som kunne nyde opklaringen, da man længst mod øst døjede med fronten det meste af dagen.

Efter næsten en hel uge uden sol har dagen i dag endelig budt på solskin i store dele af landet.

Især mod vest har man fået lov til at nyde solens varmende stråler igen, hvor en flot opklaring allerede fra formiddagen begyndt at sprede sig mod øst.

Opklaringen er kommet i forbindelse med, at en koldfront har passeret landet og har skubbet det højtryk væk, som har givet os de mange dage uden sol.

Flot opklaring i Jylland

Især i Jylland har man kunnet nyde godt af opklaringen, som ved frokosttid åbnede for solskin igen.

I Hobro skinnede solen fra en næsten skyfri himmel, efter at koldfronten havde passeret.

På timelapsen fra Skive kan man tydeligt se regnen blive erstattet af flot solskinsvejr.

Se den flotte opklaring i skive i dag, efter at en koldfront har passeret med regn. Video: Rune Zeitzen

Også længere mod øst, i Selling, som ligger mellem Århus og Randers, kom solen frem fra sit skjul.

I Aalborg gik man fra gråt og vådt vejr til flot solskinsvejr i løbet af den tidlige eftermiddag.

Se den flotte opklaring nå til Aalborg. Video: Rune Zeitzen

I forbindelse med de enkelte byger som opstod på bagsiden af koldfronten, kunne man i Hjørring nyde synet af en flot dobbeltregnbue, som optræder, når lyset fra solen afbøjes af regndråberne i bygen.

Du kan læse mere om hvordan regnbuer opstår nedenfor.

Optiske fænomener

Optiske fænomener som regnbuer, omvendte regnbuer (zenitbuer), haloer og iriserende skyer skyldes alle solens brydning i vandråber eller iskrystaller.

Lyset kan brydes på forskellige måder:

Refraktion
Her afbøjes lyset inde i en vanddråbe eller iskrystal som i prismerne i en lysekrone. Når sollys rammer en regndråbe så brydes lyset i dråben som i prismet. Dernæst reflekteres det brudte lys ved dråbens bagvæg, inden det igen forlader dråben og ses som regnbuen, tågebuen eller haloen fra iagttageren.

Diffraktion
Her afbøjes lyset på overfladen af bittesmå vanddråber eller iskrystaller. Det spredte lys danner et særligt interferensmønster, hvor nogle lysbølger forstærker hinanden, mens andre udligner hinanden. Resultatet er iriserende skyer med et vandrende og farverigt mønster tæt på solen.

Koldfront giver opklaringen - og varmere vejr

Den opklaring, man har nydt godt af i dag, er kommet i forbindelse med, at en koldfront har passeret landet og har skubbet den gamle luftmasse væk, som de seneste mange dage har givet os overskyet vejr.

En finurlig detalje ved dagens vejr er, at selvom der er tale om en koldfront, åbnes der faktisk op for varmere vejr på bagsiden af fronten.

Det er, fordi selve luftmassen, som nu strømmer ind over landet, er køligere højt oppe i atmosfæren, men den luft, der bliver trukket ind over landet ved overfladen, kommer ude fra Nordsøen og er en mild, maritim luft.

Det har givet temperaturer på op mellem 9 og 11 grader mod vest i dag, hvilket er varmere end i går, hvor man de fleste steder kun kom op på mellem 6 og 8 grader.

De næste dage kan temperaturen stige yderligere, og man kan lokalt nyde godt af temperaturer på op til 13 grader.

Hent TV 2 VEJRETs app

TV 2 VEJRETs app giver dig konstant et opdateret overblik. Du kan hente den her. Linket virker både til android og iPhone.

HENT APP'EN HER