Vejr

Det er ikke kun Danmark, der lider af gråt novembervejr

En stor del af Europa flyder rundt i en grå suppedas.

November har de seneste dage vist sig, som november ofte viser sig: Forklædt i gråt.

Som en tung dyne har skyerne i flere dage sørget for gråvejr til Danmark. Således er det kun blevet til lidt mere end tre timers solskin på landsplan i hele sidste uge plus i dag.

Men faktisk er det ikke kun herhjemme, at solen er blevet pakket væk.

Et satellitbillede mandag middag afslører nemlig, at en stor del af det centrale Europa har været fanget i det samme vejrsystem med lavthængende skyer.

Lande som Frankrig, Tyskland og Polen har ligesom Danmark haft gråt og kedeligt novembervejr. Kun Spanien og Balkanområdet har haft større områder med sol.

Årsagen til de mange skyer skal findes over det østlige Europa.

Synderen er et højtryk

Om sommeren er højtryk ofte forbundet med varmt og solrigt vejr. Men i vinterhalvåret sker der tit det omvendte.

Her er det nemlig ofte koldt ved overfladen på kontinenterne. Derfor er højtryksvejr i det sene efterår eller vinter mange gange forbundet med lave skyer og ensartet vejr i lang tid.

Og det er netop det som store dele af Central- og Nordeuropa oplever for tiden.

Et solidt højtryk har nemlig bygget sig op over det østlige Europa, hvilket har produceret en grå suppe af skyer. Om det har været i Polen eller i Belgien, har det altså været den samme skytype, som man har befundet sig i de såkaldte stratusskyer.

Stratus er lave skyer, der giver disse grå, men generelt tørre dage.

En sondering fra det nordlige Tyskland viser, at det kun er de nederste få hundrede meter, at fugtigheden har været høj nok til at danne skyer. Over denne højde viser solen sig frem.

Sonderinger er balloner, som måler meteorologiske parametre op igennem atmosfæren, og dermed giver værdifuld viden om atmosfærens tilstand. Desværre er de stort set udfaset i Danmark.

Solen vender snart tilbage

Tirsdag venter der endnu en mild dag med rolige vindforhold og mange skyer.

Men fra onsdag ser det for alvor ud til, at der igen bliver åbnet op for mere foranderlig vejr igen. Her forventes en koldfront nemlig at skulle passerer landet fra vest.

Det giver både regn og blæst, men samtidig bliver der også mere plads til solen.