Vejr

Årets første store snestorm er på vej mod USA

Mens de får decideret vintervejr i det nordlige USA, får den kolde luft helt andre konsekvenser længere sydpå.

Iskold luft strømmer i løbet af denne uge fra Canada og ned over det nordlige Midtvesten i USA. I mødet med varmere og fugtigere luftmasser sydfra opstår potentialet for kraftig sne og blæst - foruden udbredt koldt vejr.

Snestormslignende forhold udvikler sig med stor sandsynlighed, og der kan meget vel blive tale om det, som amerikanerne kalder en blizzard - deres pendant til vores snestorm.

Uvejret vil i høj grad kunne forstyrre trafikken på både landjorden og i luften, og i et stort område falder temperaturen med 10 til 20 grader på få dage.

Som en dansk snestorm - bare større

De seneste beregninger fra de store globale vejrmodeller har været ret konsistente i deres beskrivelse af den forventede vejrudvikling i det nordlige USA i denne uge.

En såkaldt winter storm vil givetvis udvikle sig over den nordlige del af De Store Sletter øst for Rocky Mountains, det nordlige Midtvesten og området omkring De Store Søer.

Byer som Fargo, Sioux City og Omaha bliver ramt, og i Minneapolis vil det være sæsonens første sne.

En winter storm er sammenlignelig med det vinteruvejr, som herhjemme kan blive til snestorme. I USA skal der falde enten 15 centimeter sne på 12 timer eller 20 centimeter på et døgn, for at der varsles en winter storm. Blæser det tilmed 16 meter per sekund eller mere i mindst tre timer, er der tale om en blizzard.

Canadisk luft strømmer ned til USA

Vinteruvejret udvikler sig, når en tunge af iskold canadisk luft sætter sig i bevægelse ned over det centrale USA.

Da lune luftmasser samtidig strømmer op fra sydvest, vil mødet mellem varme og kulde give grobund for, at et dybt lavtryk udvikler sig. Det giver blæsende vejrforhold med vindstød på stormende kuling eller storm.

Ydermere vil fugtigheden i de lune luftmasser betyde, at der kan falde anselige snemængder på grænsen mellem den kolde og varme luft. Prognoserne har da også mange steder mellem 15 og 25 centimeter sne.

Hagl, skybrud og måske endda tornadoer

Mens man får decideret vintervejr i det nordlige USA, får den kolde luft helt andre konsekvenser længere sydpå.

I en by som St. Louis vil temperaturen falde fra 20-25 grader til blot 10 grader, mens konsekvenserne kan være langt alvorligere andre steder i den sydlige del af Midtvesten.

Her betyder den fremadstormende tunge af kold luft nemlig, at varm og fugtig luft fra den Mexicanske Golf bliver løftet på forsiden af den koldfront, som markerer grænsen til den kolde luft.

Resultatet er, at der meget vel kan blive dannet intense regn- og tordenbyger med risiko for skybrud, oversvømmelser, store hagl og muligvis også enkelte tornadoer.