Vejr

Her er verdens højeste hus af træ

Med et 18 etagers højhus bygget af 14.000 træer vil man i Norge vise omverdenen, at byggeri ikke behøver at være en stor CO2-synder.

Det er ikke til at tage fejl af. Mjøstårnet rager med sine 85,4 meter op i landskabet, når man kommer susende i bil langs motorvejen fra Oslo på vej mod Lillehammer.

Huset er placeret med udsigt over Mjøsa, som er Norges største sø. Tæt på søen og Mjøstårnet øjnes skoven, som træerne til byggeriet af Mjøstårnet er hentet fra. Netop den lokale produktion er et faktum, som arkitekt Øystein Elgsaas fra Voll Arkitekter straks fremhæver, da vi møder ham:

- Hele produktionen af Mjøstårnet har været lokal: træerne er hentet få kilometer væk, og entreprenøren har hovedsæde lige om hjørnet. Så transporten og dermed også byggetiden er skåret helt ned.

Et stort CO2-lager

Mjøstårnet stod færdig i marts 2019 og består af hotel, restaurant og lejligheder. Der er lagt vægt på, at både facaden, skelettet og en stor del af interiøret er lavet af træ. I alt er der brugt 14.000 træer, eller hvad der svarer til 3500 m3 træ til at bygge højhuset.

Der er ikke lavet konkrete klimaberegninger på klimagevinsten ved Mjøstårnet, men som tommelfingerregel siger man, at et træ absorberer cirka 25 kilo CO2 om året. Efter et træ bliver fældet, binder det stadig den CO2, det har nået at optage i dets levetid, og dermed er en bygning som Mjøstårnet en stor CO2-beholder.

Klimagevinsten kan ryge, hvis ikke…

Selvom Mjøstårnet ligner et skoleeksempel på fremtidens bæredygtige byggeri, så melder et spørgsmål sig hurtigt. Risikerer man ikke at drive rovdrift på skoven og dermed mindske den vigtige brik, som træer udgør i kampen mod klimaforandringerne, hvis man skal fælde 14.000 træer til ét hus?

Øystein Elgsaas svarer prompte:

- Det spørgsmål får vi ofte. Men i Norge er der er en regel om, at for hvert træ man fælder, skal man plante et nyt. Og alt træ, vi har brugt til Mjøstårnet, er certificeret og bæredygtigt. Det garanterer jeg.

Der mangler stadig viden om træbyggeri

Mens Norge altså forsøger at vise omverdenen, at træbyggeri kan være én vej at gå for et mere klimavenligt byggeri, er man i Danmark lidt mere afventende, når det gælder brugen af træ i byggebranchen.

Seniorkonsulent i Concito, Camilla Damsø Pedersen, uddyber:

- Det er rigtigt, at træbyggeri typisk har et lavere CO2-aftryk per m2, men i dag mangler der viden om de konsekvenser, der kan være ved et øget merforbrug af træbiomasse i byggeriet for eksempelvis skovenes kulstofslager, biodiversitet med videre, siger hun.

- Det betyder ikke, at træbyggeri ikke kan og vil få en vigtig rolle i fremtidens byggeri – det betyder bare, at vi skal have mere viden om konsekvenserne ved et øget forbrug.

I videoen øverst kan du se, hvordan det så ud, da TV 2 VEJRET besøgte Mjøstårnet.