Vejr

Senest Danmark havde en kulderekord, fandtes TV 2 ikke

Vilkårene for nye kulderekorder har ændret sig markant med det varmere klima. I 34 år har der således ikke været en kulderekord i Danmark.

Kan du huske, hvordan verdenen så ud i 1987?

Tyskland var stadig delt i to af Berlin-muren. Der var ingen fast broforbindelse mellem Fyn og Sjælland. Sepp Piontek var landstræner for det danske fodboldlandshold. Og TV 2 var endnu ikke en tv-kanal i danskernes fjernsyn.

Og så var det året, hvor Danmark senest oplevede en kulderekord.

Sommeren 1987 blev nemlig med afstand den dårligste sommer i dansk vejrhistorie, idet den både blev den solfattigste, men samtidig også den koldeste i mands minde med en middeltemperatur på 13,4 grader.

Men siden denne kulderekord har de danske temperaturrekorder udelukkende givet varmerekorder. Faktisk er der kommet 21 i træk. Og den primære årsag til det er klimaforandringerne.

December 2010 var tæt på kulderekord

Siden 1874 er temperaturen blevet målt i Danmark.

Nogle temperaturmålinger har selvsagt været mere bemærkelsesværdige end andre, hvilket har givet en stor bunke varme- og kulderekorder.

I tabellen herunder kan du bladre dig igennem samtlige temperaturrekorder fra de seneste 147 år. De røde farver indikerer varmerekorder, mens de blå farver er kulderekorder.

De mørke farver angiver de absolutte temperaturrekorder (højeste eller laveste temperatur i en given måned), mens de lysere farver er højeste eller laveste gennemsnitstemperatur for en periode (for eksempel varmest april).

Og som det fremgår af tabellen, er den seneste kulderekord altså fra 1987.

Men selvom det er mere end 30 år siden, at der i Danmark sidst var en regulær temperaturrekord, var december 2010 snublende tæt på at blive den koldeste december siden 1874.

December 1981 er med en middeltemperatur på 4 graders frost den koldeste december i de danske vejrarkiver.

Men faktisk havde december 2010 helt frem til nytårsaftensdag en middeltemperatur på 4,1 graders frost, men en mildning nytårsnat sørgede for at sende middeltemperaturen op på minus 3,9 grader.

Dermed står december 1981 fortsat som den koldeste december herhjemme.

Nye kulderekorder får svære vilkår i et varmere klima

At vi skal så mange år tilbage for at finde den seneste kulderekord i Danmark er blot endnu et stærkt signal, der bevidner, at klimaet er blevet varmere.

Hele tiden rykkes grænsen for, hvor varmt det kan blive, mens den samtidig rykkes længere og længere væk fra de laveste temperaturer.

Den globale temperatur har været stigende siden 1970'erne, mens den for Danmark har været jævnt stigende siden 1980'erne.

En detalje, der er værd at bide mærke i, er, at sidst, der var et år i Danmark, som havde samme temperatur som referenceperioden 1880-1899, var i 1987 – altså året for den seneste kulderekord.

Som det ses af temperaturkurverne ovenover, følger den danske temperaturstigning mere eller mindre resten af verdenens landjord med en temperaturstigning på omkring 1,8 grader.

For den globale temperatur som helhed lyder temperaturstigningen på 1,1 grad siden industrialiseringen, hvilket er noget lavere end landjorden. Det skyldes, at temperaturen over de store oceaner trækker ned i det samlede regnskab.