Vejr

Oktober ender som en mild måned

Sæsonens første nattefrost faldt i år 10. oktober med minus 0,3 grader ved Horsens.

Årets 10. måned er gået på hæld, og kalenderen siger nu november.

Dermed kan det store overblik for oktober 2021 foretages.

Og oktober endte som en ganske mild måned. Med en middeltemperatur på 10,6 grader ligger oktober lige uden for topti på en delt 13. plads over de varmeste oktober måneder siden 1873.

Måneden blev ikke bare mild, men sluttede også vådere end normalt. Sammenlagt faldt der 98,9 millimeter regn på landsplan, hvilket er 15,7 millimeter mere end normalt. Nogle steder blev dog markant vådere end andre.

Antallet af solskinstimer endte nogenlunde på det normale.

Sjaskvåd af to omgange

Til trods for at oktober i lange perioder bød på hæderligt vejr, endte den alligevel med at blive vådere end normalt.

Og det kan især tilskrives to perioder i løbet af måneden, hvor regnen væltede ned over landet.

Allerede på månedens første dag kunne man ved Vestervig i Vestjylland sande, at der på blot et døgn kom over en halv måneds nedbør i form af 49,2 millimeter regn.

De efterfølgende dage blev ligeledes våde, og i alt endte ugen omkring månedsskiftet fra september til oktober med lokalt at give mere end 100 millimeter regn.

Herefter fulgte en længere periode uden nævneværdig nedbør, der varede indtil skolernes efterårsferie i uge 42, hvor nye regnvejr endnu engang gav store mængder regn til Danmark.

Her var det især Sønderjylland, der onsdag 20. oktober flere steder fik mere end en halv måneds regn. Faktisk endte dette regnvejr med at blive blandt de ti kraftigste regnvejr så sent på året siden 1874.

Absolut vådeste sted i oktober blev Flensted i Vestjylland med hele 203,2 millimeter nedbør.

Foruden en masse regn er der i efterårsferien også et par blæsende dage, hvor der flere steder blev målt vindstød af stormstyrke.

Usædvanlig varme nætter

Der var ikke de store udsving i oktober rent temperaturmæssigt. Måneden startede mildt og sluttede på samme måde.

Højeste temperatur blev målt til knap 20 grader i starten af måneden, mens oktober kunne slutte af med behageligt efterårsvejr med 13 til 15 grader på skemaet i den sidste uge.

Men hvis der er noget, der også har talt op i det samlede varmeregnskab, er det nætterne, der til tider blev usædvanligt varme.

I efterårsferien blev en af de varmeste nætter på denne tid af året siden 1874 en realitet, idet middeltemperaturen natten til 20. oktober endte på solide 14,5 graders varme, hvilket svarer til middeltemperaturen i juni.

Der skulle dog ikke gå meget mere end en uge, før det skulle blive endnu mere ekstremt.

Den sidste uge blev nemlig meget mild, faktisk så mild at en af ugens nætter endte med at blive rekordvarm, da temperaturen på intet tidspunkt kom under 11,5 graders varme natten til 28. oktober.

For denne nat var middeltemperaturen 13 grader, svarende til en sommernat, hvilket alt andet lige er uhørt så sent på året.

Sæsonens første nattefrost kom i oktober

Gennemsnitsdatoen for første nattefrost er 5. oktober.

Der skulle dog gå fem dage yderligere, før den første nattefrost indtraf.

Det skete natten til 10. oktober, hvor temperaturen ved Horsens faldt til minus 0,3 grader.

I alt bød oktober på 6 nætter med frost, hvoraf den laveste temperatur blev målt til at være 1,7 frostgrader ved Isenvad i Midtjylland.

I alle tilfælde har det dog været lokal frost, hvilket antallet af frostdøgn indikerer.

For selvom vi har haft 6 nætter eller morgener med frost, er det totale antal frostdøgn på 0,3.

Den værdi er et arealvægtet gennemsnit for hele landet.