Vejr

Voldsomt italiensk uvejr vil ingen ende tage

Syditalien har de seneste dage lidt under uvejr og oversvømmelser. Prognoser peger på nye voldsomme oversvømmelser de næste dage.

Det ene voldsomme regnvejr efter det andet vælter ned over Sicilien. Oversvømmelser har allerede ført til dødsfald, og der kommer flere oversvømmelser de næste fire dage.

Over 300 millimeter regn og mindst et dødsfald

Det østlige Sicilien har modtaget over 200 millimeter regn, og byen Linguaglossa, har målt over 300 millimeter på et døgn. Linguaglossa ligger 30 kilometer nord for Catania, som er Siciliens næststørste by med 300.000 indbyggere. Videoer fra Twitter dokumenterer regnevejrets voldsomme oversvømmelser.

Lavtrykket, der har ramt Sicilien, har tidligere givet voldsom regn og oversvømmelser i Nordafrika. El Harrach I Algeriet målte lørdag 123 millimeter regn og Tabarka i Tunesien fik søndag 71 millimeter.

Regnvejrstirsdag - og endnu mere regnfuldt de næste dage

Tirsdag ventes generelt mellem 25 og 50 millimeter regn til Østsicilien, men herefter tiltager uvejret igen. Tirsdagens regnvejr skyldes det samme lavtryk, som mandag sendte kraftige tordenbyger over Sicilien.

Lavtrykket vil onsdag og torsdag intensivere - og samtidig bevæge sig over mod Sicilien. Det ser ud til at kulminere fredag, hvor lavtrykket nærmest står stille over Sicilien.

Prognoser af de kommende dages regn har over 100 millimeter regn til en større del af Sicilien, og igen går det værst ud over den østlige del af Middelhavets største ø.

Mellem Catania og Ciarre har prognosen igen over 300 millimeter regn. Det er præcis i det område som allerede har fået mellem 200 og 300 millmeter regn fra søndag til mandag.

Området er samtidigt bjergrigt, med vulkanen Etna som det mest kendte punkt. Voldsom regn og bjerge ser man ofte fører til oversvømmelser, når regnvandet løber i dale og floder ned af bjergene.

Uvejret har karakter af en tropisk storm

De kraftigste uvejr i Middelhavet kaldes også Medicanes, som er en sammentrækning af Mediterranean Sea (Middelhavet) og Hurricane (tropisk orkan). Der er observeret cirka 120 Medicanes siden 1947. Det er i runde tal to om året.

Fredag ventes middelvind (gennemsnitsvind i 10 minutter) af kulingstyrke med vindstød af stormstyrke.