Vejr

To helt modsatte vejrrekorder på én uge i by i USA

Dixie, der blev den andenstørste skovbrand i historien, er som følge af regnmasserne blevet slukket.

I den californiske by Sacramento i USA skriver den seneste uges tid sig ind i historiebøgerne.

For efter 212 dage uden en dråbe vand sluttede den længste tørkeperiode i byens vejrhistorie i sidste uge med byger. Der skulle dog ikke gå mange dage, før den rekordlange periode uden regn blev afløst af den helt modsatte rekord.

Med 138,2 millimeter regn i perioden søndag klokken 01.00 til mandag klokken 01.00, lokal tid, kunne Sacramento sætte ny rekord for størst mængde nedbør i løbet af 24 timer.

Og det er en gammel rekord, der blev slået. Vi skal helt tilbage til april 1880, hvor der i løbet af 24 timer kom 134,1 millimeter nedbør.

Den regn, der kom i løbet af søndag i Sacramento, svarer nogenlunde til en fjerdedel af den totale mængde regn, der falder i løbet af et helt år i den californiske by.

Der er dog et stykke vej op til den californiske nedbørsrekord for 24 timer. Den stammer fra Hoegee's Camp lidt uden for Los Angeles og lyder på ekstreme 656 millimeter i perioden 22. til 23. januar 1943.

Ironman aflyst

De store mængder regn er kommet i forbindelse med lavtryk, der er kommet rullende ind til det nordøstlige USA med store mængder nedbør til især den nordlige del af Californien.

Og her i weekenden har en frontzone nærmest ligget stille og dermed afgivet de rekordstore mængder regn til blandt andet Sacramento.

De store mængder regn falder på et tørt sted.

I månedsvis har voldsomme skovbrande hærget i Californien og brændt mere end 10.000 kvadratkilometer natur af. Men det er den megen regn nu ved at få bugt med. Faktisk er der meldinger om, at historiens andenstørste skovbrand, Dixie, er blevet tilintetgjort af regnmasserne.

Regnen har dog ikke kun gjort gavn for naturen. Den har nemlig også skabt problemer.

I bjergkæden Sierra Nevada har regnen flere steder skabt mudderskred og dermed lukket veje. Og i Sacramento skulle der efter planen have være afholdt ironman søndag, der af sikkerhedsmæssige grunde blev aflyst.

Stadig tørt i det sydlige Californien

Store dele af det vestlige USA fra Seattle til lige syd for San Francisco kan altså glæde sig over at få noget vand fra oven.

Men i det sydlige Californien er der fortsat ikke meget vand i prognoserne. Her må man et stykke tid stadig vente på at få mærkbar regn.

Dermed er der stadig udsigt til forøget risiko for naturbrande i området omkring Los Angeles, mens man længere mod nord efterhånden kan se en afslutning på de utal af naturbrande, der har været i løbet af sommerperioden.