Vejr

Kraftige vindstød raserede have på Falster

En række byger på vej hen over Sydsjælland udløste flere skader undervejs.

Det meget blæsende vejr har skabt spekulationer om en eller flere tornadoer har været på spil. Men der er efter al sandsynlighed tale om meget kraftige vindstød også kendt som downbursts.

TV 2 VEJRET har modtaget billeder fra Idestrup på Falster, hvor vinden sent onsdag aften blandt andet har revet taget af et legehus og flået et plankeværk i stykker.

Downbursts er faldvinde, der opstår i forbindelse med kraftige byger, og de kan give nogle meget kraftige vindstød.

Jo kraftigere byger, desto kraftigere downburst kan de udløse.

Der har netop været nogle kraftige bygeceller i det sydsjællandske område, der vil kunne have givet kraftige downburst.

Downbursts er et relativt lokalt fænomen, så derfor er det ikke altid, at de bliver registreret på de officielle målinger.

Ved Gedser knap 20 kilometer syd for Idestrup er der målt vindstød tæt på stormstyrke, men de lokale downbursts kan sagtens have været kraftigere end det.

Da vinden havde fat i Idestrup, var en såkaldt squall line med kraftige byger på vej hen over det sydsjællandske område.

Downbursts udløses, når regn og hagl fra tordenskyen smelter og fordamper og dermed bruger varmen fra luften, som bliver kold.

Da den kolde luft er tung, styrter den nærmest som en kugle mod jorden, hvor det blæser ud mod siderne.

Lidt ligesom den første bølge af vand, der kommer, når man hælder en spand vand ud over gulvet. Og det er efter al sandsynlighed sådan en spand kold luft, der har ramt familien i Idestrup.