Vejr

Natten til onsdag blev usædvanlig varm

Målt på middeltemperatur blev natten den næstvarmeste nat så sent på året siden 1874.

Hvis det føltes ekstra varmt at bevæge sig udenfor onsdag morgen, så er der noget om snakken.

Med helt sommerlige nattetemperaturer blev natten til onsdag nemlig usædvanlig varm.

En meteorologisk nat er defineret som tidsrummet fra klokken 20 om aftenen til klokken 8 morgenen efter. I dette tidsrum blev middeltemperaturen for hele landet målt til at være hele 14,5 graders varme.

Det svarer til middeltemperaturen i juni måned.

Det sikrer natten en andenplads over varmeste nætter så sent på året, kun overgået af natten til 23. oktober 2013, der havde en middeltemperatur på 14,6 grader. I Danmark har der været målt temperatur siden 1874.

Varmeste oktobernat nogensinde stammer fra oktober 2018, hvor temperaturen ved Hammerodde på Bornholm på intet tidpunkt kom under 17,3 grader.

Temperaturen var stigende i løbet af natten

I kortet herunder er en oversigt over minimumtemperaturen siden midnat. De køligste steder blev Anholt og Sletterhage Fyr med 12,8 grader, mens temperaturen flere steder har ligget tæt på 15 grader – vel at mærke som laveste temperatur.

Det skal dog med, at nattens officielt laveste temperatur siden klokken 20 tirsdag aften blev registreret ved Nakkehoved Fyr i Nordsjælland med 11,8 grader.

Nattens laveste temperaturmåling skete i den første time. Efter klokken 21 holdt temperaturen sig over 12 grader resten af natten.

Usædvanlig varm oktobernat

Natten til onsdag blev for årstiden en helt usædvanlig varm nat.

Nattens temperaturmålinger gav følgende: 

- Næstvarmeste nat målt på lokalt højeste minimumtemperatur (14,7 grader Skrydstrup). Kun overgået af 23. oktober 2013 med 15,3 grader.

- Næsthøjeste middeltemperatur for den meteorologiske nat på landsplan (14,5 grader). Kun overgået af 23. oktober 2013 med 14,6 grader.

- Tredjevarmeste nat målt på landsdækkende minimumtemperatur (11,8 grader ved Nakkehoved). 

At temperaturen holdt sig over 11,8 grader igennem hele natten sender natten op blandt de tre varmeste nætter overhovedet på denne tid af året.

Flere steder steg temperaturen i løbet af natten til over 15 graders varme. Og faktisk nåede termometret ved Isenvad helt op på ekstreme 16 grader lige omkring midnat.

Højeste lokale minimumtemperatur blev Skrydstrup Flyveplads i Sønderjylland. Her viste termometeret på intet tidspunkt under 14,7 grader, hvilket gør natten til den næstvarmeste nat så sent på året, kun overgået af natten til 23. oktober 2013 med 15,3 grader som højeste minimumtemperatur.

Tropisk varme gav den varme nat

Årsagen til den ekstremt varme nat skal findes i, at meget varmt luft for årstiden bliver sendt op til de danske himmelstrøg.

I kortet herunder er vist luftmassens udgangspunkt og dens rute på vej op til Danmark. Som det kan ses, så stammer den varme luft fra de tropiske egne, og ved hjælp af et større lavtryksområde, der ude i Atlanterhavet har fungeret som en gigantisk varmepumpe, er den varme luftmasse blevet sendt op til Danmark.

Den varme luftmasse har i lande som Spanien og Frankrig sendt temperaturen op over 30 graders varme, mens den britiske hovedstad London måler omkring 20 graders varme i disse dage.