Vejr

Vulkanlyn fotograferet over udbruddet på La Palma

Et mystisk naturfænomen åbenbarer sig over vulkanudbruddet på den kanariske ø.

Et af naturens mest imponerende vejrfænomener er lyn. Når spændingsforskellen mellem himmel og jord bliver så stor, at et lyn brager ned … og ve den, der står i vejen.

Men der findes en anden slags lyn, der ikke umiddelbart afhænger af vejret.

Over vulkaner ses af og til også lyn, og sådan et lyn har det spanske geografiske institut fotograferet over Cumbre Vieja-udbruddet på den kanariske ø La Palma.

Vulkanlyn er lidt af et mysterium, og forskerne ved ikke helt, hvorfor der kan dannes lyn i askeskyen af en vulkan. Altså ud over, at der kræves en stor spændingsforskel fra den ene ende af lynet til den anden.

Den fremherskende teori er, at spændingsforskellen opstår mellem vulkanske partikler som støv og småsten.

Spændingsforskellen kan opstå, når partiklerne støder sammen og danner modsatrettede statiske, elektriske ladninger.

En teori går på, at partikler med forskellig ladning også har forskellig aerodynamik, der gør, at de kan danne 'klumper' isoleret fra hinanden.

Klumperne kan så vokse hver for sig, indtil en enorm elektrisk gnist springer fra klump til klump og udligner forskellen.

Hvis der er en tordenbyge i nærheden af vulkanen, kan der gå et lyn fra den vulkanskabte ladning til den ladning, som er skabt af vejret i tordenskyen.

Normale lyn springer enten fra sky til sky eller fra sky til jord, og det sker altid for at udligne en spændingsforskel.

Et lyn kræver normalt en spændingsforskel på mellem 200 og 1000 volt per millimeter for at kunne spring gennem luften. Det svarer til helt op mod en milliard volt per kilometer.

Cumbre Vieja gik i udbrud 19. september. Indtil videre er mere end 1100 bygninger på omkring 600 hektar land gået til i lavamasserne,