Vejr

Nordlys fanget på kamera i Danmark

Nordlys observeret fra Jylland, Sverige og en satellit svævende i 800 kilometers højde.

Selvom forholdene var udfordrende, lykkedes det i mandag aften tre nordjyske nordlysentusiaster at fotografere nordlyset over Løkken.

Da de vidste, at der havde været kraftig aktivitet på solen og dermed, at der var gode chancer for nordlys i den klare nat, drog de til Furreby Kystbatteri i Løkken.

- Det viste sig at blive en udfordring, da blæsten fik vores kameraer til at vibrere i vinden, og sandfygningen fik øjnene til at løbe i vand, skriver Lene Maria Søndermølle Steffensen til TV 2 Vejret.

Udfordringen var dog ikke større, end at holdet fik nogle gode billeder med sig hjem.

Lyset kan være svært at se med det blotte øje her i Danmark, men med et kamera på stativ og lidt tålmodighed kan fænomenet indfanges.

Når man kigger mod nordlyset, vil det i Danmark kunne ses som et svagt ulmende lys.

Det vil normalt kun kunne skimtes ude over havet et sted uden lysforurening. Chancen er bedst ved den jyske vestkyst og Nordvestsjælland.

Længere mod nord kan nordlyset ses som hvirvlende farverige figurer på himlen.

Nordlys befinder sig mellem 90 og 500 kilometers højde i ionosfæren over Jordens arktiske områder.

Det findes også på den sydlige halvkugle, hvor det har det relativt oplagte navn sydlys. Begge dele kaldes også polarlys eller aurora på latin.

Det farverige fænomen udløses af elektrisk ladede partikler fra solen, der rammer Jordens magnetfelt i forbindelse med øgede solvinde.

De elektrisk ladede partikler går i forbindelse med ioniserede atomer og udsender det fluorescerende lys, som kan ses på himlen.

Farverne afhænger af, hvilke stoffer der påvirkes.

Den mest normale farve er grøn, hvilket udløses af iltatomer. Rødlige farver udløses af ioniseret nitrogen.