Vejr

Morgenens grå tåge gav farverig glorie

To veninder blev omringet af lysende krans med alle regnbuens farver.

Vi er vant til at se smukke regnbuer i det fjerne, men det er sjældent regnbuen kommer helt tæt på.

Ikke desto mindre har to veninder i Give netop oplevet at få alle regnbuens farver som en krans lige omkring deres hoveder.

Det er er forholdsvist sjældent optisk fænomen kaldet en glorie. Fotograf Jytte Kanstrup har vendt kameraet imod tågen med morgensolen lige i ryggen.

Tågens flyvende vanddråber reflekterer sollyset og spreder det på grund af dråbernes sfæriske form, så alle regnbuens farver kommer frem.

Det er præcis det samme, man ser, når en regnbue observeres. Her er der bare meget længere til vanddråberne, og regnbuen er meget større. Derfor ser man også kun en mindre del af buen.

Jytte Kanstrups glorie er næsten hel, og kun brudt af Jytte og hendes venindes skygge. Et fantastisk farverigt billede på en grå morgen.

Glorie ses oftere i bjerge og fra fly

Fulde glorier kan man fotografere fra fly. Det kan se spektakulært ud og giver en ekstra dimension, når flyets konturer er fanget som en skygge midt i glorien.

Glorier kan også fanges i bjergområder, hvor skyer og tåge ofte bevæger sig. Nedenstående billede er fotograferet i de tyske alper lige ved grænsen til Østrig.

Skyggen i centrum af glorien gør billedet endnu mere fantastisk. Det samme gør sig gældende for Jytte og venindens skygge. Et gloriebillede i Danmark skal fotograferes tidligt om morgenen, mens tidsrummet fra fly og bjerg er betydeligt længere.