Vejr

Rekordkold vinter på Antarktis

Med en middeltemperatur på minus 61,1 grader har dybfryseren på Antarktis aldrig været så kold som i de seneste seks måneder.

Midnatssolen på Antarktis er for alvor ved at vende tilbage efter en lang og mørk vinter.

En vinter, der blev ekstrem, selv for klodens koldeste sted. For mens der var slukket for lyset på Jordens sydligste kontinent, har der samtidig været tændt godt op for dybfryseren. Så godt, at det i perioden april til september aldrig har været koldere.

På forskningsstationen Amundsen–Scott South Pole Station, der er beliggende på Jordens sydligste punkt, er middeltemperaturen over de seneste seks måneder blevet registreret til rekordkolde 61,1 frostgrader.

I forhold til de seneste 30 års gennemsnit er denne temperatur 2,5 grader lavere end den normale middeltemperatur ved Amundsen-Scott, og slår dermed den tidligere rekord fra 1976, der lyder på minus 60,6 graders kulde.

For en periode på seks måneder er en forskel på 2,5 grader ekstrem.

Ved Amundsen–Scott har man målt temperaturen siden 1957.

Den rekordkolde vinter kommer samtidig med en ekstrem sommer på den nordlige halvkugle, der både bød på rekordvarme, voldsomme oversvømmelser og kraftige orkaner.

Derfor kommer den ekstreme kulde som lidt af en overraskelse, der ifølge videnskabsfolk dog blot skal ses som en ekstraordinær afvigelse, da både Antarktis og resten af kloden vil fortsætte med at blive varmere.

En kæmpe kontrast

Koger man de seneste seks måneder ned til juni, juli og august, stikker Antarktis i den grad ud. I nedenstående grafik er vist temperaturafvigelserne for de enkelte breddegrader.

Her har Antarktis, som det eneste sted på Jorden, været koldere end normalt i løbet af de tre måneder, mens den nordlige halvkugle oplevede den næstvarmeste sommer i vejrhistorien.

Det er dog ikke kun middeltemperaturen, der undervejs har været ekstrem på Antarktis.

Så sent som 30. september nåede temperaturen ved den russiske Vostok Station helt ned på ekstreme 79,4 graders kulde. Til sammenligning er det blot 0,6 grader 'varmere' end den laveste temperatur, som nogensinde er målt på Jorden i oktober.

Temperaturmålingen er dog et stykke fra den globale kulderekord, som er på minus 89,2 grader, også målt ved Vostok stationen tilbage i juli 1983.

Den kolde vinter har haft indflydelse på mængden af havis ved Antarktis, der ifølge National Snow and Ice Data Center i år har opnået sit femtehøjeste niveau i august i den tid, man har registreret havis ved Antarktis.

Antarktis bliver stadig varmere

- Selvom en kold vinter er interessant, så ændrer det ikke ved den overordnede tendens, der er fortsat opvarmning, skriver Eric Steig, professor i atmosfærefysik ved University of Washington, i en mail til The Washington Post.

Og det er i den grad en vigtig understregning Eric Steig kommer med. For den generelle holdning blandt forskere er, at rekordkulden på Antarktis på ingen måde modbeviser den globale opvarmning.

Det antarktisk klima er nemlig berygtet for sit vilde vejr, og er generelt følsom over for eksterne påvirkninger, hvilket kan give disse ekstreme udsving i blandt andet temperatur.

Ser man over en lang periode bliver det også varmere på Antarktis, hvilket blandt andet kommer til udtryk i afsmeltning af isen på land, som nedenstående tweet indikerer.

Årsagen til det ekstreme udsving i temperaturen på Antarktis i år skyldes en stærk polar vortex, der er en ring af kraftige vinde i stratosfæren, beliggende i over 15 kilometers højde.

En stærk polar vortex er typisk forbundet med lave temperaturer ved jordoverfladen.