Oman blev ramt af fem års regn på bare to dage

Adskillige mennesker omkom, da en tropisk cyklon gik i land i Oman med voldsom nedbør. 

Mindst 11 mennesker er døde i ørkenstaten Oman, efter den tropiske cyklon Shaheen søndag ramte kysten med helt usædvanlig meget regn. Ud over cyklonens kraftige vinde har den givet omkring 500 millimeter nedbør. Det skriver Reuters.

De 500 millimeter regn skal ses i forhold til, at der normalt kun falder 100 millimeter regn i Oman på et helt år. I Danmark falder der omkring 750 millimeter om året.

Da Shaheen ramte land, var det med en middelvind på mellem 120 og 150 kilometer i timen, hvilket svarer til en kategori 1 tropisk orkan. Middelvinden er den gennemsnitlige vindhastighed målt over ti minutter.

Til sammenligning er den kraftigste middelvind målt i Danmark omkring 142 kilometer i timen.

Ved Omans kyster er der meldt om bølger i op til ti meters højde i forbindelse med cyklonen.

Det er geografien, der afgør, om der tales om en orkan eller en cyklon. Fænomenet er det samme.

De hedder tropiske orkaner, når de opstår ved Caribien og Amerika, mens de kaldes cykloner, når de opstår ved Det Indiske Ocean og Australien.

Tropiske uvejr får deres energi fra det varme havvand og taber pusten, når de går ind over land. Således også Shaheen, der nu er nedgraderet til en tropisk storm.

Billeder fra blandt andet Twitter giver en idé om, hvor kraftigt det påvirker et land, som normalt er gearet til stort ingen regn, og der så på meget kort tid falder en masse.