Vejr

Kæmpe varmepumpe sender lun luft op over Danmark

Det samme frontsystem, som sørger for den varme luft, kan dog også være med til at lægge en dæmper på fornøjelsen.

Det lavtryk, der natten til søndag kan stå for regn og rusk i store dele af landet, bringer ikke kun vind og vand med sig, men også en varm luftmasse.

På forsiden af koldfronten, som giver det klassiske efterårsvejr, strømmer der varm og næsten sensommerlig luft op over landet fra syd.

Lokalt 19 grader

Ifølge flere forskellige vejrmodeller kan temperaturen på Lolland, Falster og måske det sydligste Sjælland søndag nå op på 18 grader.

Tager man et kig på den model, som TV 2 VEJRET ofte bruger, nemlig IBM GRAF, har den op til 19 grader lokalt på Lolland og Falster.

Allerede klokken 14 er det mulighed for op til 18 grader. Læg mærke til, hvor skarp temperaturkontrasten er ved koldfronten.

Ud på eftermiddagen og aftenen ser temperaturen ud til at stige en smule, og lokalt på Lolland og Falster kan man få 19 grader.

Det er ikke normalt, at dagens højeste temperatur først kommer om aftenen. Oftest ser man, at temperaturen topper ud på eftermiddagen, hvor solen stadig skinner, og så falder den, i takt med at lyset svinder ud.

Søndag er det dog ikke denne standardmekanisme, der står for temperaturen. Faktisk er der, når det ikke regner, overskyet det meste af dagen, så solen har ikke mulighed for at gøre den store forskel på temperaturen. Men hvorfor bliver det så alligevel varmt i morgen?

Varmepumpe fra syd

De, for årstiden, høje temperaturer skyldes den varmepumpe, som etableres over Europa. Et stormlavtryk nordvest for landet arbejder sammen med et stort højtryk over Rusland om at sende varm luft fra Sydeuropa mod nord.

Dette samarbejde kan ses på kortet ovenfor, som viser, hvor varmt der er i 1,5 kilometers højde over jorden.

Meteorologer benytter ofte temperaturen i denne højde, da det er et nyttigt redskab til at se, hvordan vejret og temperaturen bliver nede på overfladen.

Det er kun på forsiden af koldfronten, at der er mulighed for de lune temperaturer. Så snart koldfronten passerer, erstattes den varme luftmasse med en kølig og fugtig maritim atlanterhavsluftmasse.

Op til 19 grader – men bliver det varmt?

Umiddelbart lyder det, som om søndagen bliver en varm og hæderlig dag, men der er desværre lige nogle detaljer, der kan spolere glæden.

Selvom temperaturen når op på de 18 grader, blæser det med en frisk til hård vind fra syd, som kan lægge en dæmper på fornøjelsen.

Dernæst kan der også være en del regn i luften, da frontsystemet meget af dagen ligger midt over landet.

Men den måske vigtigste faktor er skyerne. Flere vejrmodeller har kun enkelte huller i skydækket længst mod sydøst, blandt andet til Lolland, Falster og Bornholm. Men der vil stadig primært være overskyet. Uden solens varme stråler vil det kun føles lunt og ikke decideret varmt.

Kan man være så heldig, at man mod syd finder et solstrejf, kan man nyde godt af varmen.

Selvom det måske ikke lyder helt sommerligt, er der ingen grund til at blive nedtrykt over det.

15 til 18 grader er stadig langt over det, man normalt kan forvente i oktober. Den gennemsnitlige daglige maksimumstemperatur for oktober er 12,3 grader, så det er stadig meget lunt i forhold til gennemsnittet.

Hent TV 2 VEJRETs app

TV 2 VEJRETs app giver dig konstant et opdateret overblik. Du kan hente den her. Linket virker både til android og iPhone.

HENT APP'EN HER