Vejr

September sluttede smukt af med nordlys

Lige inden nattens regnvejr åbenbarede det smukke himmelfænomen sig over Løkken i Nordjylland.

- September sagde farvel i et grønt farveorgie med Lady Aurora dansende på himlen som intense søjler, der var synlige med det blotte øje over Jammerbugten.

Sådan beskriver Lene Maria Søndermølle Steffensen oplevelsen med nordlyset sent torsdag aften, som hun fik sammen med to andre nordlysentusiaster på stranden i Løkken. Oplevelsen fik dem til at sende billeder ind til TV 2 VEJRET af det smukke himmelfænomen.

Når Lene Maria Søndermølle Steffensen nævner Aurora, så henviser hun til den latinske betegnelse for polarlys, der er en fælles betegnelse for nordlys og sydlys.

Under normale omstændigheder er det blot et svagt ulmende lys, der kan ses fra Danmark. Derfor kan det være svært at se nordlys med det blotte øje i Danmark, men under de rigtige forhold kan man være heldig at få lov at se det imponerende fænomen på himlen.

Og med det rette kamera og lidt tålmodighed kan fænomenet, selv i Danmark, give et flot resultat, hvilket billederne i denne artikel vidner om.

Her var de tre entusiaster heldige med at få fanget nordlyset under en opklaring sent torsdag aften i Nordjylland – lige inden et større regnvejr drev ind over landet i løbet af natten.

Herhjemme er de bedste steder at se nordlys ved den jyske vestkyst og i Nordvestsjælland.

Længere mod nord fremtræder nordlys meget mere spektakulært som hvirvlende gardiner på himlen.

Sådan opstår nordlys

Nordlys opstår, når elektriskladede partikler fra solen rammer jordens magnetfelt i forbindelse med øgede solvinde.

Derved går de elektriskladede partikler i forbindelse med ioniserede ilt og nitrogenatomer i Jordens atmosfære og udsender fluorescerende lys i grønlige og rødlige farver – og det er det, vi på himlen kan se som nordlys.

De mest normale af farverne er grøn og udløses af iltatomerne, mens den rødlige farve udløses af ioniseret nitrogen.

Nordlys dannes af ladede partikler fra Solen, der rammer ind i Jordens magnetfelt og dermed danner de smukke farver på himlen. Video: Jonas Damsbo

Nordlys befinder sig over de arktiske områder højt oppe i atmosfæren i den såkaldte ionosfære, der ligger i 90 til 500 kilometers højde.

På den sydlige halvkugle kaldes nordlys for sydlys og er i nedenstående billede blevet fanget af astronauterne på Den Internationale Rumstation, ISS.